Blog

Ezen tanítás-sorozatában, Láma Geshe Tenzin Dargye a Lamrim lényegére világít rá és hogy miként építsünk napi szellemi gyakorlást erre a hiteles buddhista bölcsességre. A Lamrim tanításokat az a tény tesszi ennyire különlegessé és értékessé, hogy a...

A Szelídmosoly buddhista szanga rendhagyó elvonulást tart...

"Kiskorom három kedvenc játéka az olvasás, az állatok megfigyelése, és a barátnőmmel játszott transzoltatás hintaszékkel, amit mi akkor álmodós játéknak hívtunk. Egyikünk hintáztatta a másikat a székben, majd egy idő után különböző szavakat mondott a hintáztató az álmodónak, és a végén az álmodó elmondta miket álmodott. Nagyon szerettük ezeket a meséket, amik előjöttek így. Az álmokra a családunk nőtagjai pedig mindig is figyeltek, elmeséltük egymásnak őket, s próbáltuk megfejteni.

Kollár-Klemencz László 1966-ban született Budapesten. 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett diplomát tájrendező, majd 2012-ben a Szent 

Myoken mester 1949-ben született Franciaországban, ahol a Sorbonne egyetemen jogot és filozófiát tanult, ez utóbbit Robert Mishrahi tanítványaként; fiatal korában papnak készült. 1974 óta követi Taisen Deshimaru és Mokusho Zeisler mesterek tanítását, 1992 óta tanít Magyarországon és Kelet-Európában. Magyarországhoz, a magyar kultúrához erős szálak fűzik, két magyar zongora oktatója is volt: Czifra György és Solchany György. Magyarországon két templomot alapított. Kelet-Európa első zen temploma a pilisszentlászlói Hoboji, mely a sesshineknek (intenzív gyakorló időszakoknak) ad helyet.

A világban zajló változások miatt hatalmas az érdeklődés a spirituális utak, módszerek iránt. A keleti hagyományok szerint az elveszettségünk hátterében a tévedés, a nemtudás áll. Ezért nagy a veszélye, hogy magát az ösvényt is megfertőzi az emberi tudatlanság, melynek eredménye a tudati homály, holott a cél éppen a tisztánlátás lenne. A legtipikusabb hibákat próbáltam összegyűjteni, melyek főleg a karma, reinkarnáció, külső és belső világok, összességében tehát az alaphoz kapcsolhatók. Ezen kívül a gyakorlás és végül a megvalósításhoz kapcsolódó félreértéseket tekintjük át.