Főoldal > Az erdő őrei Mianmarban

Az erdő őrei Mianmarban

A Karen népcsoport Mianmar délkeleti, Thaifölddel határos részén él. Ez a terület ad otthont a világ egyik legnagyobb összefüggő trópusi esőerdejének. Ahogy a világon mindenhol, itt is komoly probléma az erdőirtás, melynek során az őserdő helyén mezőgazdaságot alakítanak ki. A helyi közösségek egyre inkább kezdik felismerni a szerepüket ebben a történetben.

A Karen Erdőgazdálkodási Minisztérium hét közösségi vezetőnek nyújtotta át azt a tanusítványt, mely feljogosítja őket az önálló erdőgazdálkodásra a közösségük területén. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a közösségek maguk rendelkeznek az erdejükkel, azok jólétével, állatállományával és terményeivel. Ez azzal is jár, hogy hatásosabban tudnak fellépni az orgazdaság, vagy bármilyen külső befolyás ellen.

Naw Cho Cho Khine az egyike azon falufőnököknek, akik ilyen felhatalmazást kaptak. Mint mondja, a falujában tavaly kiszáradt az azt tápláló patak, ami komoly krízis volt az itt élőknek. Úgy érezték, itt az ideje változtatni a helyzeten.

A falvakat a WWF is segíti a céljaik elérésében. A nemzetközi szervezet szakértői hasznos tanácsokkal látják el a falubelieket, hogy segítsék a fenntartható, hosszútávon is a közösséget szolgáló gazdálkodást.

Még több a WWF fenntartható erdőgazdálkodásáról a Mekong deltában


Forrás: WWF
Készítette: Harlam Bálint

 

Kapcsolódó