Főoldal > Hollywood királynője találkozott „a burmai hölggyel”

Hollywood királynője találkozott „a burmai hölggyel”

Angelina Jolie négynapos látogatást tett Burmában. Jolie az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Bizottságának követe, és számos, polgárháború sújtotta területen járt már. Találkozott Thein Sein elnökkel is a fővárosban, és buddhista szerzeteseket is meglátogatott útja során

A hollywoodi sztár 2002-ben találkozott burmai menekültekkel Thaiföldön, és azóta szívén viseli sorsukat. Jolie az ellenzéket vezető Aung San Suu Kyi meghívására érkezett Burmába a brit nagykövetség információja szerint.

Vele együtt látogatott el egy csak nőket foglalkoztató gyárba, hogy első kézből tájékozódjon életükről és munkakörülményeikről. A nők többsége Yangon külvárosaiban, olcsó munkásszállásokon lakik, és ki vannak téve a szexuális erőszaknak, emberkereskedelemnek és egyéb emberi jogi bűncselekményeknek. A színésznő bejárta az egész gyárat, és számos ott dolgozó asszonnyal beszélgetett.

Angelina Jolie nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy helyi segélycsoportokat szerveznek a szexuális visszaélések áldozatainak, de sürgős szükség lenne jogi, orvosi és pszichoszociális támogatásra is, valamint olyan szigorú keretekre, melyek garantálnák az elkövetők megbüntetését.

Ezt megelőzően az Oscar-díjas színésznő Kachin államban is járt fia, Pax társaságában. Kachinban több mint 10000 kitelepített lakik, mióta az etnikai lázadók és Burma kormánya közt 2011-ben véget ért a tűzszünet.

Bár találkozott a muszlim rohingya kisebbség képviselőivel is, Rakhine állam nyugati részébe nem tudott eljutni: itt apartheidre emlékeztető körülmények között lakik táborokban több mint 100 000 rohingya. A látogatás a Komen nevű ciklon miatt hiúsult meg, a viharok miatt a régió repülőtereit le kellett zárni, így az ország nagy része megközelíthetetlen.

Angelina Jolie szerint az országban a kitelepítettek helyzete nagyon súlyos. „Egy férfi, akivel találkoztam, amiatt aggódik, hogy éveken belül csak a történelemkönyvekben szerepel majd a népe neve – és hogy hiányzik náluk az egészségügyi ellátás.”

Jolie látogatása első napján politikusokkal találkozott, köztük az ország elnökével, Thein Seinnel, és buddhista szerzeteseket is meglátogatott.

Mielőtt Myanmarba érkezett, rövid látogatást tett Kambodzsában is, mert azt tervezi, hogy filmet forgat ott a Netflixnek a kambodzsai vörös khmer uralomról, egy gyermek szemén keresztül. Az útra elkísérte 14 éves fia, Maddox, akit Kambodzsában fogadtak örökbe Brad Pittel.

 

Fordította: Tari Zsuzsanna

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi