Főoldal > Obon ünnepe Japánban

Obon ünnepe Japánban

Az Obon évente megtartott buddhista ünnep, amelyen a japán emberek őseikre emlékeznek. Hitük szerint az Obon idején minden évben visszatérnek az ősök szellemei a világunkba, hogy meglátogassák leszármazottaikat.

Ilyenkor lámpásokat szoktak kiakasztani a házak elé, hogy utat mutassanak az ősök szellemeinkek, obon táncokat adnak elő (ezek japán neve bon odori), ellátogatnak a temetőbe, és ételfelajánlásokat mutatnak be a házi oltárnál és a templomokban.

Az obon végén úszó mécseseket bocsátanak a folyókra, tavakra és tengerekre, hogy utat mutassanak a szellemeknek, vissza a saját világukba. Ezen felül a szokások nagyon különbözőek az egyes régiókban.

Az obont az év 7. hónapjának 13-15. napján tartják meg, ami a naptárunk szerint júliusra esik. Ám mivel a holdnaptárban az év 7. hónapja inkább augusztussal esik egybe, mint júliussal, az obont hagyományosan augusztus közepén rendezik Japán sok részén, míg más részein július közepén. 2015-ben az obont augusztus 8 és 16 között ünneplik hivatalosan.

 

Fordította: Tari Zsuzsanna

Kapcsolódó