Főoldal > Török diákok azt követelik, hogy jedi és buddhista templomok is épüljenek

Török diákok azt követelik, hogy jedi és buddhista templomok is épüljenek

A Dokuz Eylül Egyetem diákjainak petíciójához, melyben azért kampányolnak, hogy jedi és buddhista templomok épüljenek az egyetemek közelében,számos egyetemi hallgató csatlakozott országszerte, miután több egyetem rektora is  mecseteket építtetett a kampuszokon, „tömeges igényre” hivatkozva.

Legutóbb egy online petícióra hivatkozva jelentette be az isztambuli műszaki egyetem rektora, hogy mecset épül a kampuszon. Ezután kezdtek gombamód szaporodni a petíciók, melyeket más vallású hallgatók indítottak, vagy szatirikus céllal teszik közzé őket: „Nem tudom kielégíteni vallási szükségleteimet, mert a legközelebbi buddhista templom 2000 kilométerre van innen, így nem tudok odamenni ebédszünetben” áll az egyik petíció alatti kommentben.

A jelenség társadalmi vitát indított el Törökországban, különösen, miután egy másik egyetemen 3900-an írták alá azt az online petíciót, amely jedi templomot követel az egyetemre.
 

A hallgatók a török egyetemek autonómiája és demokratkus irányítása miatt aggódnak.

Fordította: Tari Zsuzsanna

Kapcsolódó

Hírek

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.