Főoldal > A Dalai láma Tibet újraegyesítését sürgeti egy új vezető alatt

A Dalai láma Tibet újraegyesítését sürgeti egy új vezető alatt

A száműzött tibetiek múlt hónapban választották újra Lobsang Sangay politikai vezetőt.

A Dalai láma a tibeti száműzött kormány újraválasztott miniszterelnökének eskütételén tartott beszédet a Tsuglagkhang templomban 2016. május 27-én az indiai Dharamsalában.

Arra biztatta a tibetieket, hogy maradjanak egységesek, és figyelmeztette őket, hogy el kell kerülniük az egyházszakadást. Kritizálta a politikai vezető választása előtt folytatott választási kampányt, amely keserű személyes rivalizálásba torkollott, leheteltenné téve bármilyen párbeszédet arról, hogyan győzzék meg Kínát, hogy adja meg Tibetnek az autonómiát.

„Ha valóban a barátotoknak tartotok, akkor kérem, legyetek egységesek, a vallásotoktól vagy a vallási irányzatotoktól függetlenül” – mondta a kb. 2000 fős, szerzetesekből és hívőkből álló hallgatóságnak a közösségnek otthont adó Dharamsalában.

A száműzött tibetiek újraválasztották Lobsang Sangayt, egyébként ez volt a második ilyen választás, mióta a Dalai láma visszavonult a politikai hatalomtól 2011-ben, hogy egy politikai vezetőre bízza népe ügyét.

A ceremónián hagyományos tibeti énekesek adták elő a nemzeti himnuszt, és Sangay elmondta, hogy ő és riválisai nagyon sajnálják, hogy nem sikerült betartaniuk a szerénység és jó magaviselet tibeti hagyományát.

A Dalai láma és Sangay az úgynevezett középutat támogatják, amely azt kívánja, hogy Kína adjon Tibetnek autonómiát Kínán belül, és nem pedig a teljes függetlenséget.

A Kína és a Dalai láma képviselői közti formális tárgyalások 2010-ben fejeződtek be, és azóta a száműzött közösség egyre erőtlenebb, és egyre kevésbé tudja, mi legyen a következő lépés.

Kína nem ismeri el Sangay kormányát, amely a száműzetésben működik, és Tibet Kína általi elfoglalását 1951-ben békés felszabadításként emlegeti. Kína állítása szerint a régió már teljes autonómiát élvez.

Sangay a Harvardon végzett jogot, és azt ígérte, hogy a nemzetközi közösség érdeklődését újra felkelti népe helyzete iránt, miközben Kína fokozódó gazdasági hatalma lassan kiszorítja a tibeti ügyet a reflektorfényből.

A 80 éves Dalai láma több vezetőtől nem kapott audienciát az elmúlt években, köztük a pápától sem.

 

Fordította: Tari Zsuzsanna

Forrás: Huffington Post

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi