Főoldal > Transformerek a templomban: szuperhősök védik a Buddha követőit

Transformerek a templomban: szuperhősök védik a Buddha követőit

Szuperhősök érkeztek Thaiföld templomainak megmentésére, ahol a szerzetesek hatalmas szobrokat készíttettek a képregényhősökről és játékrobotokról, hogy mulattassák a gyerekeket, míg a szülők elhelyezik adományaikat a perselyben.

A hagyományos, nyugodt Buddhák és misztikus szörnyek helyett, melyek az ország templomainak többsége előtt állnak, a Bangkok mellett álló, aranyba burkolt Wat Ta Kien templomot három hatalmas Transformer őrzi.

A hatalamas, aprólékosan kidolgozott szobrok hulladékfémből készültek, élénk narancs, sárga és kék színben pompáznak, és „nincs spirituális rendeltetésük” ahogy Pra Vichien szerzetes magyarázza. „A gyerekeknek állítottuk őket, hogy ne unatkozzanak, amikor elkísérik szüleiket a templomba.”

Más templomok is követik a példát az országban, amelynek kolostorai versengenek a látogatókért, hogy minél több adományhoz jussanak. Legalább négy buddhista templom és meditációs központ vásárolt szuperhősszobrokat Thaiföldön a thai művész, Pairoj Thanomwong szerint, akinek műhelyében a sci-fi szörnyek és képregényfigurák készülnek.

A művész hegesztőpisztollyal és fémcsavarokkal autóalkatrészeket dolgoz egybe: így készülnek a robotfigurák a „Ban Hun Lek” (jelentése: Fémrobotok Háza) nevű műhelyben. A legnagyobb robotok akár hét-nyolc méter magasak is lehetnek, és több ezer dollárért kelnek el.

A műhely helyi éttermeknek is készített már szobrokat, de a legtöbb megrendelés külföldről, leginkább Európából jön. Eredetileg csak képregényfigurákkal foglalkoztak, de mára szinte bármit megcsinálnak a bútoroktól a luxusautók replikájáig.

Mivel a felhasznált alapanyag 90 százaléka újrahasznosított fém, minden alkotás teljesen egyedi külsővel bír, nem beszélve arról, hogy felettébb környezetbarát.

 

Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.