Főoldal > A Dalai Láma születésnapi üdvözlete

A Dalai Láma születésnapi üdvözlete

Őszentsége, a Dalai Láma nemrég ünnepelte 82. születésnapját. Ahogy ez lenni szokott, idén is sokmillióan köszöntötték föl. Alább olvasható Őszentsége levele, melyben megköszöni a jókívánságokat.

Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki kedves üdvözletet küldött nekem a 82. születésnapom alkalmából, és részt vett a világ számos pontján megrendezett ünnepségeken.

Ahogyan már valószínűleg mindenki tudja, életemet három alapvető feladat irányítja: hogy hozzájáruljak egy együttérzőbb világ kialakulásához; hogy elősegítsem a vallások közti harmóniát, és hogy Tibet buddhista kultúrájának megőrzésén munkálkodjam, amely a béke és erőszakmentesség kultúrája, és közben felhívjam a figyelmet Tibet természeti értékeinek védelmére. Mivel a Tibeti-fennsík a forrása Ázsia fő folyóinak, több mint egy milliárd ember élete függ ettől.

Tibet buddhista kultúrája India régi Nálandá Egyeteméről ered, amely a józan ész és a logika használatát támogatta ahelyett, hogy pusztán a szent iratok tekintélyét hangsúlyozta volna. Empirikus, tudományos hozzáállással kutatta többek között az elme és az érzelmek működését, mely tudás ma is különösen fontos.

Ezeknek a feladatoknak szentelem magam, de gyakran megkérem fivéreimet és nővéreimet, akik tiszteletet és szeretetet mutatnak irányomban, hogy támogassanak bennük.

Röviden, azt szeretném kérni, hogy segítsetek másoknak, amikor csak tudtok, és ha valami miatt nem tudtok, akkor legalább tartózkodjatok attól, hogy bárkinek rosszat okozzatok.

Imádsággal és jókívánságokkal:

A Dalai Láma

Leh, Ladakh, 2017. július 9.

 

Forrás: Facebook

Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi