Főoldal > Buddha és biznisz: szerzetesnőből kiskereskedő

Buddha és biznisz: szerzetesnőből kiskereskedő

Jade Meunier nem is olyan rég még egy kolostorban élt borotvált fejjel, szerzetesi csuhában. Most kereskedelmi és adminisztrációs területen szerzett diplomát; kisboltot akar nyitni vidéken.

Aki először látja Jade Meuniert, soha nem találná ki, hogy egyszer buddhista szerzetesnő volt. A harmincéves nő csendesen beszél, minden szavát gondosan megválogatja, miközben a többi diplomással beszélget a Nova Scotia Közösségi Főiskolán, ahol 400 társával együtt végzett az idén.

Jade kereskedelmi és adminisztrációs területen végzett, de nem is olyan rég még a Gampo Abbey kolostorban élt borotvált fejjel, szerzetesi csuhában. Gampo Abbey egy buddhista kolostor, amelyet 1983-ban alapítottak Kanada Új-Skócia nevű tartományában. A Sambhala iskolát követik, mely népszerű errefelé.

 

(Robert Short/CBC)

A megérzéseire hallgat

Jade Meunier Quebecben született, és számos adminisztratív feladatot látott el a kolostorban, valamint rendszeresen főzött is rendtársaira az ott töltött 5 éve alatt. A kolostorban körülbelül hatvanan élnek, és nyitva áll a nagyközönség előtt is.

Most, hogy megkapta a diplomáját, Jade egy kisboltot szeretne nyitni valahol vidéken. Az üzlettulajdonosok világa tele van feszültséggel, ami éles kontrasztban áll a szerzetesek egyszerű, anyagiaktól mentes életével.

„Nem volt túl logikus lépés, az igaz”  ismeri el Meunier. “Azt hiszem, inkább a megérzéseimre hallgatok, amikor döntést hozok. És most nagyon erős volt a belső késztetés.”

meunier-accepts-her-degree-from-the-nova-scotia-community-college.png

(Jade Meunier átveszi a diplomáját – Robert Short/CBC)

Napi öt óra meditáció

Meunier azt mondja, nem volt könnyű a kolostori élet, hosszú időszakokat töltött teljes némaságban, kemény munkával, és naponta 5 órát meditált. „Nagyon nehéz volt a napirendünk. Fizikailag, érzelmileg és mentálisan is nagyon stabilnak kellett lennünk.”

Meunier most egy vegyesboltban dolgozik a kanadai Invernessben, és hisz abban, hogy buddhista tanulmányai értékes iránytűt jelentenek majd üzletasszonyi életében. „Ha megtanuljuk értékelni, amink van, akkor az anyagi dolgok megtelnek valódi haszonnal. Így dolgozhatunk azon, hogy jobbá tegyük a társadalmat ahelyett, hogy ártanánk neki.”

Meunier továbbra is gyakorló buddhista, és minden reggel nagyjából fél órát meditál.

Jade Meunier

(A reménybeli bolttulajdonos középen – Robert Short/CBC)

 

Forrás: CBC
Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi