Főoldal > Thich Nhat Hanh 91 éves

Thich Nhat Hanh 91 éves

2017. október 11-én, szerdán ünnepli Thich Nhat Hanh a 91. születésnapját, vagy ahogyan ő szokta hívni: a folytatásnapját! Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy milyen ajándékot adhatunk egy zen mesternek? Egy olyan embernek, aki már birtokolja a boldogság valamennyi forrását? Mi jelentene sokat neki?

Egyszerű a válasz: az együttérzés ajándékát adhatjuk neki.

Az együttérzés azt jelenti, hogy mélyen törődünk mások szenvedésével, ahogyan Thay (mester) gyakran hangoztatja: „az együttérzés egy ige.”

Élete nagy részében Thay arra törekedett, hogy tudatosságot hozzon a világba, és ezáltal csökkentse a szenvedést. A vietnami háború szenvedései közepette Thay és munkatársai aktívan segítettek a szükséget szenvedőknek, miközben saját tudatosság-gyakorlásukból merítettek erőt. Munkájából megszületett az „elkötelezett buddhizmus” – egy újfajta buddhizmus, amely teljesen jelen van a mai idők kihívásai közepette, és amelyben a spirituális növekedés a társadalom szolgálatával kéz a kézben jár.

Ajánljuk fel Thaynak az együttérzés ajándékát!

Október hónapjában (de akár tovább is) ajánljuk fel Thaynak és az egész világnak az együttérzés ajándékát! Egyetlen együttérző szó, tett vagy gondolat is csökkentheti mások szenvedését, és örömet szerezhet nekik. Az együttérzés ajándéka lehet nagy vagy egészen kicsi is. Adhatjuk valaki másnak, de magunknak is. Legyünk kreatívak! Íme néhány példa:

 
  • Önkénteskedjünk a helyi ingyenkonyhán, állatmenhelyen vagy más nonprofit szevezetnél!
  • Adományozzunk, hogy előmozdítsunk egy szívünknek kedves ügyet!
  • Szervezzük meg a Walk With Me című film vetítését a lakóhelyünkön!
  • Kapcsoljuk ki estére a telefonunkat, és lazítsunk! (Vagy más módon tartsunk digitális méregtelenítést.)
  • Mondjunk valami kedveset és bátorítót egy családtagunknak, kollégánknak vagy akár egy idegennek!
  • Mosolyogjunk rá egy hajléktalanra, és köszönjünk neki!
  • Tartsunk 15 perces meditációt a munkahelyünkön!
  • Szervezzünk találkozót különböző spirituális hátterű, politikai nézetű vagy eltérő származású embereknek, hogy elősegítsük a megértést és közösséget építsünk!

 

A Thich Nhat Hanh alapítványt érdekli, ki hogyan gyakorolja az elkötelezett buddhizmust!

Bárki használhatja a #ContinuingThay #EngagedBuddhism hashtageket saját írása, képe vagy bármilyen megnyilvánulása megosztásakor a közösségi oldalakon. E-mailt is lehet küldeni a socialmedia@thichnhathanhfoundation.org címre.

Tudjuk hogy léteztek, és nagyon boldogok vagyunk!

Hálásak vagyunk azért, hogy gyakoroljátok az együttérzést.

Barátaitok a Thich Nhat Hanh Alapítványnál


 

Forrás: Thich Nhat Hanh Foundation
Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó