Főoldal > Hogyan tegyünk napi szokássá bármit hat lépésben

Hogyan tegyünk napi szokássá bármit hat lépésben

Az újévi fogadalmak legtöbbször a jó és rossz szokásainkról szólnak. Most a jó szokások felvételéhez kapunk útmutatót. Legyen az meditáció, jóga, vagy a kedvenc kreatív elfoglaltságunk, sokkal jobban fog menni, ha minden nap gyakoroljuk. Íme Anne Cushman hat lépéses programja a szokás megszilárdítására.

Az elvonulás vagy egy intenzív workshop nagyszerű a gyakorlásunk elmélyítésére. De hogyan marad meg ezeknek a fantasztikus élményeknek a hatása, ha hazaérve millió projekt, e-mail, feladat és zavaró tényező fogad minket?

Ez a kérdés nem csak a meditációra, jógára, vagy más spirituális gyakorlatra igaz, hanem minden kreatív folyamatra, legyen az festés, írás, hangszeres játék. Paradox módon, amikor jön valami sürgős feladat, általában épp azokat a gyakorlatokat tesszük félre elsőként, amik a leginkább hozzájárulnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Minden nap úgy kelünk, hogy fél órát ülni fogunk, vagy lemegyünk a parkba sétáló meditációt gyakorolni, esetleg három haikuval kifejezzük a belátásunk lényegét. De elfogyott a brokkoli és a joghurt, 237 olvasatlan e-mail vár a postafiókban, az adóbevallás határideje a múlt héten volt, és a gyereked letörte a fogát gördeszkázás közben, vagy muszáj neki japán kelmét venni a jövő heti töri prezentációjához. Elnapoljuk hát a meditációt, vagy az emlékirataink írását. Aztán holnap is. Aztán a következő nap is.

Mostanában a tanítványaimnak egy hat lépcsős programot adok, amit én hatékonynak találtam abban, hogy megszilárdítsunk szinte bármilyen szokást—még a zűrös élet közepette is. Én magam 30 éve használom arra, hogy segítse a jóga és a meditáció gyakorlásomat. Segített a könyveim megírásában is.

Íme a hat lépés, amit követve bármilyen gyakorlatot megszilárdíthatunk:

1. Határozzuk el magunkat

Fogalmazzuk meg nagyon világosan, mit akarunk megvalósítani—és még fontosabb, hogy miért.

Miért fontos nekünk, hogy meditáljunk, tai chizzünk, vagy vadvirágokat fessünk? Milyen oldalunkat táplálja? Írjuk le az indokainkat. Minél részletesebb, annál valószínűbb, hogy megcsináljuk. Nem csak annyi, hogy “többet akarok meditálni”. “Fogadom, hogy mielőtt a gyerekeket felkeltem, tíz percet eltöltök meditálással, mert segít nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak, és kedvesebbnek lennem”. Ahhoz, hogy a szándékunkat megerősítsük, megosztjatjuk valakivel, aki közel áll hozzánk. Vigyázzunk azonban, ne kürtöljük szét, mert ez szétszórhatja az energiánkat.

2. Legyen időpont

Ez fog emlékeztetni, hogy kezdjük el a gyakorlást. A legjobb erre az, ha meghatározzuk, hogy például minden este 9-től 9:30-ig.

Lehet mozgó időpont is, például minden nap munka után fél óra jóga. Vagy 10 tudatos lélegzet mielőtt megnézzük az e-mailjeinket. Ahhoz, hogy a többi tervünk ne kavarjon be, előre különítsük el a gyakorlásra szánt időt. Írjuk be a naptárba, és ne szervezzük rá semmit. Figyeljünk arra is, hogy belekalkuláljuk az esetleges előkészületeket, vagy elpakolást.

Az elején legyünk visszafogottak a terveinkkel. Többet ér napi 10 perc meditáció egy éven keresztül, mint egy órát meditálni három napig, aztán kiégni. Segíthet, ha megosztjuk azokkal a szándékunkat, akikkel együtt élünk. Tőlük támogatást nyerhetünk.

3. Gyűjtsük össze a felszereléseket

Győződjünk meg róla, hogy minden a kezünk ügyében van, amire szükségünk lesz. Így nem azzal töltjük az értékes időnket, hogy az eszközöket vadásszuk a lakásban. Csináljunk egy meditációs kuckót párnával, kis oltárral, füstölővel és gyufával. Ha a tervünk az, hogy minden ébredés után leírjuk az álmainkat, legyen az éjjeliszekrényen a füzet és a toll.

4. Csináljuk

Azért, hogy ne azzal töltsük a gyakorlásra szánt időt, hogy kitaláljuk, mit és hogyan csináljunk, előtte készítsünk tervet—ez főleg eleinte lesz nagyon hasznos. Döntsük el például, milyen meditációt szeretnénk gyakorolni—légzéséberséget, szerető kedvességet—és legalább egy hétig ne is változtassunk ezen. Ha vezetett meditációt akarunk gyakorolni, készítsük elő az anyagot.

Ha jógázunk, vázoljunk fel egy olyan gyakorlatsort, ami kiindulópontot jelent. Ha eszünkbe jut valami közben, bármikor változtathatunk ezen. Ha az írást gyakoroljuk, készítsünk vázlatpontokat vagy nyitómondatokat előre.

5. Jutalmazzuk magunkat

Persze elvileg a gyakorlás maga a jutalom, de főleg, amikor egy új mintát próbálunk megszilárdítani, jó, ha van külső jutalom is. A hajnali meditáció után készítsünk egy csésze zöld teát és lassan kortyolva nézzük a napfelkeltét. Az esti jóga után nézzünk meg egy bugyuta filmet a gyerekekkel. Miután rajzoltunk a füzetünkbe, tegyünk egy kis arany csillagot a naptárunkba. Az agyunk imádja ezeket a pozitív megerősítéseket.

6. Kövessük a fejlődésünket

Ha vezetjük az eredményeinket, azzal erősítjük a felelősségérzetünket. Legyen ez vidám dolog! A hagyományos módszer a naptár, de manapság már telefonos alkalmazások is vannak ilyesmire.

A lényeg az, hogy az eredményeinkről szóljon a dolog, ne arról, amikor kihagyunk egy napot. A napi rutinunkban történő apró változtatásokkal az egész életünket új pályára terelhetjük. De ne felejtsük el élvezni az utazást!


 

Anne Cushman a Megvilágosodás hülyéknek (Enlightenment for Idiots) és a Meditáció mozgásban (Moving into Meditation) című könyvek szerzője.

Előadásairól, elvonulásairól a honlapján lehet többet megtudni.

 


Forrás: Lion’s Roar
Képek: Toni Um
Készítette: Harlam Bálint

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a