Főoldal > Az indiai klasszikus zene mesterei a Trafóban

Az indiai klasszikus zene mesterei a Trafóban

Két világhíres indiai zenész, Kála Rámnáth, a Grammy-díjra jelölt hegedűművész és Pandit Abhijit Banerjee február 4-én fellép a Trafó színpadán.

A Grammy-díjra jelölt hegedűművész, Kála Rámnáth az indiai klasszikus zenét sokféleképp megújító családban született, mely a 20. század legnagyobb hegedűművészeit adta Észak- és Dél-Indiában egyaránt. Felmenői – amellett, hogy az elsők között kezdték használni a hegedűt a klasszikus zenében – mind a hindusztáni (N. Rajam), mind a karnatikus (T.N. Krishnan) zenére nagy hatással voltak. 14 éves korában már Zakir Hussain dicsérte a játékát, ami érzelemgazdagságát a Pt. Jasraj mellett eltöltött tizenöt évben nyerte el. Játszott a Londoni Filharmonikus Zenekarral, valamint számos jazz és rocklegendával is.

Abhijit Banerjee olyan világhírű nagyságokat kísért már, mint Ravi Shankar, Nikhil Banerjee, Begum Parween Sultana, Pt. Jasraj, Shiv Kumar Sharma, Dr. Balamuralikrishnan. Tabla szólójátékával számtalan fesztiválon kápráztatta el a közönséget, illetve számos szólólemeze jelent meg.
Egyike India legkreatívabb és legkeresettebb zenészeinek. A tabla mellett hindusztáni éneket és hegedűjátékot tanult. Később az egyik leghíresebb tanítványa lett India kiváló zenei gurujának, Pandit Jnan Prakash Ghosh-nak. Alapítója a Dhwani Academy of Percussion intézményláncnak (Los Angeles, New York, Singapore és Kalkutta), ahol nemcsak a tehetséggondozás folyik, de az indiai klasszikus zene népszerűsítése is, sőt külön oktatási- és ösztöndíjprogramot dolgoztak ki látássérült gyermekek számára.

Jegy: 2400 Ft (1900 Ft, az első 100 db jegy elővételes)

Facebook-esemény


Forrás: Trafó
Borítókép: India Journal
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a