Főoldal > Francia Street Art bhutáni templomokban

Francia Street Art bhutáni templomokban

Egy francia művész, akit Invader néven ismernek, 11 színes mozaikot helyezett el Bhután utcáin, közterein és templomaiban. Bár sokan örültek ennek (köztük a szerzetesek), voltak, akik szerint ezzel elcsúfítja a történelmi épületeket.

Invader a korai számítógépes játékok látványvilágát reprodukálja mozaikokból, és a nevét is az egyik első videojátéktól, az 1978-ban megjelent Space Invaderstől kölcsönözte. Mint sok más utcaművésznek, neki is célja, hogy a műalkotásokat kihozza a galériák mesterséges közegéből az utcára, az emberek közé. Ezzel a művészetet beemeli a mindennapokba, eltörli a mesterséges határt élet és művészet között.

Invadernek több, mint 33 országban vannak installációi, melyek száma már több ezerre rúg.

Egészen extrém helyeken is találkozhatunk a keze nyomával: a Mexikói öböl mélyén, vagy a Nemzetközi Űrállomáson.

Mindegyik alkotás kihelyezésekor gondosan dokumentál mindent, az adatokat pedig egy remek, online is elérhető adatbázisba gyűjti.

Invader mozaikja az Óratorony téren, Thimphuban.

Invader mozaikja az Óratorony téren, Thimphuban.

 

A bhutáni akció ötlete egy barátjától jött, aki tibeti buddhizmust gyakorol –mondja egy interjúban. Ez a barátja mesélt neki Bhutánról, amit csodálatos helynek festett le. A művészt annyira lenyűgözte a beszámoló, hogy elhatározta, ő is ellátogat oda. Ajándék gyanánt 11 mozaikot készített, melyek témája a buddhista és a bhutáni kultúra.

Amikor a Királyságba érkezett, fogalma sem volt róla, hogyan fogadják majd az ajándékot. Szerencsére mindenki rendkívül érdeklődő és kedves volt. A Chagri kolostorban, Bhután legrégebbi kolostorában járva megkérdezte a szerzeteseket, hogy kitehet-e egyet a mozaikok közül valahol. Invader egy lépcsőre, vagy valami félreeső helyre gondolt, de a szerzetesek azt mondták, nagyon megtisztelő lenne, ha a templom belsejében állítaná ki a műalkotást, melyet ők választhattak ki. Az akcióról rövid videóban adott hírt az Instagramon.

Invader mandalája a Chagri kolostorban

Invader mandalája a Chagri kolostorban

 

Invader arról számolt be, hogy a bhutániak körében csak pozitív fogadtatásban részesült a művészete. Egy amerikai turista azonban dühös kampányt indított Bhutánban és a közösségi médiában a mozaikok eltüntetése érdekében.

A kampány annyira sikeres volt, hogy azóta szinte az összes installációt eltávolították a hatóságok, akik azóta vizsgálják a történteket.

A vele készült interjúban a művész megköszöni a bhutáni embereknek az együttérző üzeneteket, és elmeséli, hogy azóta egy magasrangú bhutáni láma meghívta a kolostorába, hogy készítsen oda egy mozaikot, ezzel békét üzenve mindenkinek.

Invader másik mandalája Paroba.

Invader egy másik mandalája Paroban.

 

Történt már ehhez hasonló az utcaművésszel: 2014-ben Hong Kongban távolították el a hatóságok az összes installációját. A helyi közösség itt is elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a nagyszerű műtárgyak eltávolításra kerültek.


A képek és a cikk forrása: Arrow; Lion’s RoarKuenselInstagram; Invader honlapja
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a