Főoldal > A barlangban rekedt gyerekek nyugalmának titka

A barlangban rekedt gyerekek nyugalmának titka

Az egész világot bejárta a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek története. Nagyon sok aspektusból bemutatták már a mentést, annak körülményeit, de nagyon kevés szó esett eddig arról, hogy miként is élték túl a bezártáságot és a tehetetlen várakozást két héten át a bennrekedt srácok. Írásunk erről is fellebenti a fátylat.

 

Ekapol Chanthawong (baloldalt) a barlangban rekedt fiúk 25 éves edzője, meditálni tanította a gyerekeket, hogy meg tudják őrizni a nyugalmukat.

 

A 12 thaiföldi fiú június 23-án rekedt a barlangban. A brit búvárok egy héttel ezelőtt találtak rájuk, amikor éppen meditáltak. „Nézze csak, milyen nyugodtan ülnek és várnak. Egyikük sem sír vagy ilyesmi. Lenyűgöző” – mondta az egyik fiú anyja az AFP-nek, arra a közismert és széles körben megosztott videóra utalva, amely a felfedezésük pillanatában készült.

Kiderült, hogy az edzőjük, Ekapol Chanthawong, aki kirándulni vitte őket a barlangba, buddhista szerzetesként élt és meditált egy évtizeden át, mielőtt fociedző lett. Több hírforrás szerint odabent megtanította a 11-16 év közti fiúkat, hogyan meditáljanak, és ezáltal hogyan maradjanak nyugodtak, és őrizzék meg energiájukat a kéthetes megpróbáltatás során.

„Hosszú ideig képes egyfolytában meditálni” – mesélte Ekapol nagynénje, Tham Chanthawong az AP-nek. – „Garantáltan ez segített neki és a fiúknak, hogy megőrizzék a nyugalmukat.”

A 25 éves Ekapol 12 évesen költözött be egy kolostorba, miután szülei elhunytak. A Straits Times beszámolója szerint 10 éven át tanult szerzetesnek a thaiföldi Mae Saiban található kolostorban, amelyet azért hagyott el, hogy ápolja beteg nagyanyját. Ezután lett a Wild Boars (Vaddisznók) nevű csapat segédedzője.

Ake edző, ahogy mindenki hívja, még mindig szoros kapcsolatot ápol a monostorral. Az ottani apát szerint „felelősségteljes fiatalember, aki rendszeresen meditál.”

Az nem meglepetés, hogy a meditáció gyakorlása hasznos lehet az ehhez hasonló szélsőségesen stresszes helyzetekben. A buddhista meditáció már 2600 éve létezik, mióta a Buddha tanítani kezdte, mint olyan módszert, mely által kifejleszthetjük a tisztánlátást és a tudat békéjét, és véglegesen megszabadulhatunk a szenvedéstől.

Klinikai körülmények közt végzett friss kutatások során bebizonyosodott, hogy a mindfulness meditáció (egy speciális gyakorlat, amelyet nem csak a thai buddhizmusban, hanem világszerte oktatnak) csökkentheti a szorongást és a depressziót, valamint a fájdalmat.

Bár csak néhány véletlenszerű kontrollvizsgálat zajlott a meditáció és mentális egészség kapcsolatára vonatkozóan, a John Hopkins kutatói által a Healthcare Research and Quality számára 2014-ben készített metaanalízis adatai alapján a meditáció, különösen a mindfulness, szerepet játszhat a depresszió, szorongás és fájdalom kezelésében a felnőtteknél – épp annyira, mint a gyógyszerek, csak mellékhatások nélkül.  Ugyancsak csökkenti a pszichológiai stressz káros hatásait. A gyermekek körében végzett kutatás még kezdeti fázisban van, de egyre több és több iskolában vezetik be a mindfulness meditációt.

Ahogy Phap Dung testvér,  a zen buddhista mester és író, Thich Nhat Hanh egyik fő tanítványa egy 2016-os interjúban fogalmazott: „ A meditációban a békét, kedvességet, tisztánlátást fejlesztjük, hogy aztán felajánlhassuk másoknak. Amikor egy nyugodt emberrel vagyunk, mi is nyugodtak leszünk. Ha feldúlt és gyűlölködő emberrel vagyunk együtt, magunk is feldúltak és gyűlölködők leszünk.”

Thaiföldön a közösségi oldalakat bejárta ez a rajz, amelyen Ekapolt ölében sok kis vaddisznóval láthatjuk, amint békésen meditál.

A kép alatt az alábbi szöveg olvasható:

„Nincs hatalmunk a természeti katasztrófák felett, de állva maradhatunk, míg véget érnek. Tisztelet neked, Aek edző. Te vagy a legjobb edző. Te vagy az ifjúsági focicsapat első hőse. TISZTELET.”

Bár sikerült nekik a fiúkat biztonságban és nyugalomban átsegíteni a nehezén, Ekapol bocsánatot kért a szülőktől abban a levélben, melyet a Thai Királyi Tengerészet szombaton kézbesített. „Valamennyi szülőnek üzenem, hogy a gyerekek most jól vannak. Gondoskodnak rólunk. Ígérem, hogy a lehető legjobban gondoskodom a gyerekekről. Szeretnék köszönetet mondani a támogatásért, és bocsánatot szeretnék kérni” – írta Ekapol az ABC News beszámolója szerint.


Forrás: vox.com
Kép: Thai Navy Nails
Készítette: Tari Zsuzsanna, Horváth M. Zsófia

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi