Főoldal > Buddhizmus és sport

Buddhizmus és sport

Ryan Stock, a MindSport applikáció kitalálója szerint a Buddha úgy gondolkodott, mint egy atléta.

A MindSport applikáció 2017-ben jelent meg, azzal a céllal, hogy segítsen az atlétáknak, elsősorban a kosárlabdázóknak (mivel alkotója korábban kosárlabdaedző volt), hogy megbirkózzanak a sporttal járó stresszel. A mindfulness meditációt és tudatos jelenlétet segítő applikációban öt-tíz perces meditációk találhatók, a vizualizációtól a stressz- és szorongásoldó meditációig.

Az applikációt kiegészítendő íródott meg a „Buddha kosaras volt” című könyv (Buddha Was a Baller), azzal a céllal hogy a sportolókat egészségesebb gondolkodáshoz segítse.

Bár a könyv és az applikáció elsősorban az atlétákhoz szól, bármilyen szakmában hasznukat vehetjük. „Nagyon sok múlik azon, hogy tudunk-e a jelenben maradni – akármilyen területen tevékenykedünk.” Bárki, akinek teljesítenie kell, gondolkodik azon, hogyan javíthatna a teljesítményén. És ha sikert érnek el, azon töprengenek, hogyan ismételhetnék meg – a legritkább esetben fordul elő, hogy akár az atléták, akár a vállalkozók elégedetten hátradőlnének.

A cél az, hogy elérjük azt a tudatállapotot, amelyben nem tudatosan vagyunk hatékonyak. Ez négy lépésben alakul ki: míg eleinte nem vagyunk tudatában gyengeségeinknek, lassan megismerjük őket, ezután koncentráció által vagyunk hatékonyak, végül már nem kell gondolkodunk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Az ilyen tudatállapotban nem is vagyunk tudatában a teljesítményünknek, gondolkodás nélkül cselekszünk.

A buktatók persze elkerülhetetlenek, de a tudatos jelenléttel, az érzelmek tudatosításával és felcímkézésével könnyebben átvészelhetők. „Mondhatjuk, hogy szomorú vagyok. Frusztrált vagyok. Boldog vagyok. Izgulok. És megélhetjük, ahelyett, hogy igyekeznénk kizárni az érzelmeket, vagy a negatív érzelmek esetében teljesen elutasítanánk őket.”

A buddhista terminológia dacára a szerző saját állítása szerint nem vallásos, célja, hogy  segítsen az embereknek, hogy kihozzák a legjobbat saját magukból.

Szerző: Elyssa Bezner
Forrás: startlandnews.com
Fordította: Tari Zsuzsanna

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a