Főoldal > Dubajban is vannak ám buddhisták! Sőt, templomuk is van!

Dubajban is vannak ám buddhisták! Sőt, templomuk is van!

Dubai egyik népszerű, fehér házas városrészében, tíz perc sétára a tengerparttól, a német nagykövetség és a Pici Pandák Bölcsöde szomszédságában található a Mahámevnawa Buddhista Kolostor, az egyetlen az Arab-félszigeten. A fehérbe öltözött hívek Abu Dhabiból és más, közeli városokból is eljönnek ide hetente legalább egyszer, hogy feltöltődjenek.

A kolostorban két szerzetes lakik, akik minden nap fogadják az ételfelajánlást és tanítást adnak szingaléz nyelven. A hívek (és az arab országban élő buddhisták) túlnyomó része Srí Lankáról jött.

A kertben egy bódhifa található, melyet minden nap rituálisan megöntöznek.

A péntek az iszlám hagyományoknak megfelelően szabadnap, így a legtöbbeknek ekkor van lehetőségük ellátogatni ide. A templom zsúfolásig megtelik ilyenkor. Felajánlásokat tesznek, részt vesznek a púdzsán, tanítást hallgatnak. A hívek többsége egész évben távol van a családjától és szülőföldjétől, itt egy ismerős közeg, a feltöltődés és a nyugalom szigete várja őket.

“Az építőiparban dolgozom, ami elég stresszes” mondja Sasika Ranasinghe, aki Srí Lankáról jött a szomszédos Abu Dhabiba dolgozni. “Nagyon jó dolog, hogy van egy ilyen templom, ahol az ember elengedheti a feszültséget. Az elme folyamatosan beszennyeződik és kijövünk a sodrunkból. Azért jövök ide, hogy megtisztítsam az elmémet.”

Nem véletlen, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban találjuk meg ezt az arab világban szokatlan jelenséget: az országban nagyjából félmillió buddhista él, mely a becsült népesség 5%-a. 2018-ra a lakosság 88,5%-át tették ki a bevándorlók, mely szinte példa nélküli jelenség a világon. A 2005-ös népszámláláskor (amikor még csak 4,1 millió lakosa volt a mostani becsült 9,6 millióval szemben) a lakosság 76,9%-a vallotta magát muszlimnak, 12,6%-a kereszténynek, 6,6%-a hindunak és 2%-a buddhistának.

A munkaerő nagy része kétkezi munkásokból áll, akik Kínából, Nepálból, Srí Lankáról, Thaiföldről és Vietnámból érkeznek ide. Cégvezetők, menedzserek és mérnökök is jönnek más országokból, főleg Szingapúrból, Japánból, Kínából, Dél-Koreából és Taiwanról.

“Mindig elámulok rajta, milyen meleg szívvel fogadnak az Emirátusokban. Remek dolog látni azt, hogy több száz nemzetiség és vallás nemcsak együtt él ezen a helyen, de virágzik is” mondja Tiszteletreméltó Gnánánanda, a kolostor alapítója, aki gyakran látogat el ide. “Most már értem, hogy eme ország páratlan ütemű fejlődése annak köszönhető, hogy befogadja ezt a sokféle népet és kultúrát. Az Emirségek úgy döntött, hogy befogadja és együttműködik a sokszínű világgal ahelyett, hogy elutasítaná azt. Felénk is megnyitották a szívüket és ezért örökre hálás leszek nekik.”

 

 

A kolostort, melyet magánadományok tartanak fenn, egy Srí-Lankai egyházszervezet alapította 2009-ben. A Srí-Lankai Mahámevnawa egyházat 1999-ben alapította a Tiszteletreméltó Kiribathgóda Gnánánanda Théró Polgahawelában. Azóta 40 másik Srí-Lankai templomuk mellett kiterjedt nemzetközi hálózatuk lett Kanadától Ausztráliáig. A szerzetesek rendszeresen utaznak egyik helyről a másikra, tanításokat adnak, ápolják a kapcsolatokat.

A templom látogatottsága olyan nagy, hogy elkezdődtek a tárgyalások a kormánnyal egy új, nagyobb templom építéséről. Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy kiváló turisztikai attrakció lenne a világ legnagyobb buddhista templomát megépíteni itt, 10 000 fős befogadóképességgel.

Ha a jelenlegi trend folytatódik, és mind az ázsiai munkaerő beáramlása, mind a turizmus támogatása is folytatódik, nem lesz gond megtölteni egy ekkora templomot sem.


Forrás: The National

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a