Főoldal > Dharma-központ másképp

Dharma-központ másképp

Már többször szerepelt a hírekben egy Dharma nevű állatmenhely; legutóbb a hírhedt tatabányai bak befogása kapcsán. Bemutatjuk ezt a rendhagyó vállalkozást, melynek a lovak mellett a szamszárához és a fogyatékkal élőkhöz is köze van.

Az utóbbi napok hírei közt szerepelt a tatabányai mítikus kecske befogásának története. A megtermett állat az értesülések szerint évek óta gazdátlanul élt a Turul szobor és a Szelim-barlang környékén, a frászt hozva az ijedősebb turistákra.

 

A helyzet megoldását nehezítette, hogy sokáig nem volt, aki a kezébe vegye az ügyet, de aztán Czinkóczky Csaba, aki állatmenhelyet működtet Siófok mellett, vállalta, hogy megszervezi a befogást és utána elhelyezi az állatot. A kalandos akció persze nem zajlott simán, de végül sikerült elszállítani a kecskét, aki azóta pompásan beilleszkedett új közösségébe.

Ez az új közösség pedig a Siófok szomszédságában található Töreki külterületén működő Dharma állatmenhely és ifjúsági tábor. Itt működik nyáron a Samsara fesztivál, Ozora békésebb változata. A menhely, és az azt működtető non-profit szervezet 2015 óta működik és Czinkóczky Csaba, a Samsara fesztivál egyik alapítója hozta létre. Törekvéseik kétirányúak:

  1. megvédeni a kihasznált, elhagyott állatokat, méltó életkörülményeket biztosítani nekik;

  2. Mentális betegségekben szenvedő fiatalok és felnőttek terápiájában segíteni.

A menhely indulása azokhoz a lovakhoz köthető, akik 2015 előtt sokáig gazdátlanul csellengtek a környéken, sok bosszúságot okozva a helybélieknek. Czinkóczky, aki korábban a zeneiparban dolgozott és nem voltak ilyen tervei, úgy döntött, hogy gondozásába veszi a lovakat. Ők alkotják a mai napig a terápiás foglalkozások magját. Az állatokkal való kapcsolat, a velük való foglalkozás ugyanis bizonyítottan jó hatással van a mentális zavarokkal küzdők gyógyulására, életminőségük javulására, de használják a módszert például a gyógyíthatatlan betegséggel küzdők esetében is.

A terápia része a fizikai munka, azaz egyes állatgondozói teendők ellátása is, valamint kézműves és egyéb kreatív foglalkozások. A program segít a résztvevőknek kigyógyulniuk a traumáikból, reményt ad nekik a teljesebb élethez. A folyamatban a test-lélek-tudat egységére helyezik a hangsúlyt, és az ide látogató betegek végig törődést, figyelmet és elfogadást kapnak. A szervezet partnerségben áll az Egyenlő Esélyekért Alapítvánnyal és a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvánnyal is, akik rendszeresen szerveznek ide táborokat.

Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp's portrait.
A központban a munkát lelkes önkéntes csapat végzi. Látogassanak el a Dharma honlapjára és Facebook-oldalára is!

Forrás: Dharma Garden, 444

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi