A modern vallási építészet csodája

A Zen nagy fontosságot tulajdonít a természettel való összhangnak. Ez a kis kápolna és meditációs tér is ezt a szemléletet követi. A tér, a szerkezet és az anyag úgy stimulálja az emberi érzékeket, hogy a környezet része marad. Figyelmünket arra idomítja, hogy észrevegyük a természet szépségét a mindennapjainkban.

Ez a kis buddhista kápolna erdő, mező és folyó találkozásánál várja a meditálni, elmélkedni, szemlélődni vágyókat Kínában. A kápolna egy dombba épült, mögötte a nyílt mezőn veteményesek és üvegházak vannak elszórva. Az épület kapcsolódik a környezetéhez: nagy része a domb által rejtve marad, míg nagyszerű kilátás nyílik a folyóra.

 

Az épület tervezésénél a minimális természeti beavatkozásra törekedtek, így a kápolna kikerüli a telken található fákat. Az épület alaprajza is egy növény formájára emlékeztet, mintha nyúlványok, vagy ágak nőnének ki a törzsből.

 

Belül öt helyiség található, melyek úgy különülnek el, hogy végig egy térben maradnak. Az öt tér öt funkciót tölt be, úgymint bejárat, meditáló helyiség, teaszoba, nappali és mosdó.

 

A bejárat egy keskeny ösvény fák koronája alatt.

 

A buddhaszobor feletti ablakon beáramló napfény átszűrődik a fák ágain és levelein, vibrálóvá és álomszerűvé téve a helyiséget.

 

A teaszoba három oldalról nyitott, elmosódik kint és bent határa.

 

A természettel való kapcsolatra a beltér anyagmegmunkálása is utal. A belső falak betonfelülete 3 centiméter széles fenyőlécek lenyomatát hordozza.

 

További képek, tervrajzok itt érhetőek el.


Forrás: Arch Daily