Főoldal > Bhután miniszterelnökének nem a pénzen jár az esze

Bhután miniszterelnökének nem a pénzen jár az esze

Lotay Tshering, az 51 éves, novemberben hivatalba lépett bhutáni miniszterelnök az internet új kedvence. Az államférfiúi teendők mellett ugyanis a politikától elég távol álló szakmáját sem hanyagolja el: orvosként betegeket lát el és medikusokat oktat a dallamos nevű Jigme Dorji Wangchuck National Referral Hospitalban –minden fizetség nélkül.

„Sosem hagynám ott a gyógyítást. Mindent ennek köszönhetek, azt is, hogy miniszterelnök lettem. Nem orvosnak születtem, de akként fogok meghalni” mondta.

Tshering Bangladesben diplomázott a Dhaka Egyetemen 2001-ben. 2007-ben szerezte urológusi diplomáját a Wisconsini Orvosi Egyetemen, ezzel Bhután egyetlen praktizáló urológusa lett. Ösztöndíjjal további három egyetemen: Szingapúrban,Japánban és Ausztráliában tanult tovább.

A két gazdasági szuperhatalom, India és Kína elől a Himalája fenséges csúcsai közé bújt Bhutáni Buddhista Királyság a legtöbb ember számára a Bruttó Nemzeti Boldogság mérőszámának bevezetése kapcsán ismert. A miniállam a polgárok boldogságát fontosabbnak tartja, mint a rövidlátó, minden áron terjeszkedni akaró gazdaságot. Az ország a világon az egyik legtöbbet teszi a fenntartható fejlődésért és a környezetvédelemért.

A filozófiát a 70-es években az ország negyedik királya, Jigme Singye Wangchuck vezette be és négy pillérre építette: a jó kormányzatra, a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődésre, a kultúra megőrzésére és ápolására, valamint a környezetvédelemre.

Ez a szemlélet az egészségügyre is kiterjed, és nem csak a miniszterelnök szenvedélye miatt, hanem már a kezdetek óta. Az ország alkotmányában az szerepel, hogy „mindenki számára ingyenes az alapvető modern vagy hagyományos orvosi ellátás”.

Az ország lakosságának (735 000 embernek) a 75 százaléka buddhistának vallja magát egy 2010-es kutatás szerint. A legtöbben a Drukpa Kagyü vagy a Nyingma vonalat gyakorolják.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi