Főoldal > Beszélgetés Zsolnai László közgazdász professzorral a buddhista közgazdaságtanról Boldogság és gazdaság című könyve kapcsán

Beszélgetés Zsolnai László közgazdász professzorral a buddhista közgazdaságtanról Boldogság és gazdaság című könyve kapcsán

Zsolnai László a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központ Tanszékének tanára és igazgatója, számos könyv szerzője, mely egyetemi tananyaggá vált világszerte. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjánakigazgatója, egyetemi tanár. A Párizs-i székhelyű CEMS –Global Alliance in Management Education Gazdaságetikai Csoportjának a vezetője és a European SPES Institute elnöke (Leuven, Belgium).

Vendégtanár, illetve vendégkutató volt az alábbi egyetemeken: University of Oxford, University of Cambridge, University of California at Berkeley, Georgetown University (Washington, D.C.), University of Richmond (Virginia), Concordia University (Montreal), Bocconi University Milan, University of St. Gallen, Venice International University, és Netherlands Institute for Advanced Studies. Kutatási területe a gazdaságietika és a spiritualitás a gazdaságban. 30 könyve és mintegy 300 tanulmánya jelent meg magyar, angol és egyéb nyelveken.

A nyugati stílusú fogyasztói kapitalizmus helyett egy olyan etikus és spirituális gazdasági modellről beszél nekünk, amely figyelembe veszi a természet, a társadalom és a jövő generációk érdekeit is.

A BuddhaFM rádióban Boldogság és gazdaság – A buddhista közgazdaságtan eszméi című könyvéről kérdeztük.

Az adás időpontja: 2019. JÚNIUS 13., CSÜTÖRTÖK 07:00; péntek 10:00; vasárnap 07:00; 17-én hétfőn 13:00; kedden 16:00; szerdán 20:00

A buddhista ​közgazdaságtan (buddhist economics) a gazdaság és a gazdasági tevékenységek újfajta megközelítését adja. A ma uralkodó (mainstream) közgazdasági megközleítéssel szemben a vágyak önkéntes korlátozását és mások önzetlen szolgálatát hirdeti, és ezáltal törekszik a béke, az ökológiai fenntarthatóság és a boldogság megvalósulására. Ezek az eszmék első hallásra meghökkentőnek tűnhetnek a fogyasztásorientált és önérdekkövetésre sarkallt nyugati ember számára, azonban a jelenkori ökológiai és pénzügyi válság más megvilágításba helyezi a dolgokat.

A fogyasztás és a termelés mai léptéke és formája pénzügyileg finanszírozhatatlan és ökológiailag fenntarthatatlan. A gazdaság anyag- és energiaforgalmának drasztikus csökkenésére van szükség! Mást és máshogyan kell termelnünk és fogyasztanunk! A frugalitás, azaz a mértékletes életmód és gazdálkodás igénye egyre fontosabbá válik.

Az amerikai TIME hetilap a következőképp fogalmazta meg a tanácsait a globális túlélésre: „Élj egyszerűen! Végezz meditációs gyakorlatokat! Fogyassz kevesebbet! Gondolkodj többet! Működj együtt a helyi közösség tagjaival!” Itt lép be a képbe a buddhista közgazdaságtan.

Dr. Zsolnai László weboldala

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi