Főoldal > Az első buddhista szerzetesnők, akik professzorok lesznek a tibeti hagyomány szerint

Az első buddhista szerzetesnők, akik professzorok lesznek a tibeti hagyomány szerint

Dharamszala: Majdnem három évvel ezelőtt a világjáró, idős buddhista szerzetes, a Dalai Láma tökéletes megoldást talált arra, a történelemben elsőként, hogy megerősítse a szerzetesnőket. Döntése arra bátorította őket, hogy doktorátust szerezzenek filozófiából. Az első 20 buddhista szerzetesnő elindult az úton, hogy ők legyenek a női professzorok első generációja a tibeti tradícióban.

Hagyományosan a doktorátust csak szerzetesek kaphatták meg, miután 12 vagy több éven át tanulmányozták a buddhista filozófiát. A Központi Tibeti Adminisztráció 2012-ben azonban történelmi döntést hozott a Dalai Láma javaslatának megfelelően: elindították a doktori programot szerzetesnők számára.

„Őszentségét lenyűgözte, milyen mély ismereteik vannak a szerzetesnőknek, akikkel 2012 márciusában találkozott egy dharamszalai imafesztiválon. Erősen javasolta, hogy a szerzetesnők is részt vehessenek a Geshe folyamataban” – magyarázza Thubten Tsering, a Központi Tibeti Adminisztráció vallási és kulturális titkára.

A Geshe a filozófiai doktorátus megfelelője. Tsering elmondta, hogy a döntés egy olyan megbeszélésen született, ahol hat női kolostor, a Buddhista Dialektikai Intézet és a Tibeti Szerzetesnők Projekt képviselői vettek részt Dharamszalában, 2012 május 18-19 között. A találkozón arról is döntöttek, milyen szabályok szerint kaphatnak tudományos fokozatot a kolostorokban és buddhista tanintézményekben tanuló szerzetesnők. Az a szerzetesnő, aki leteszi a záróvizsgát, miután összesen 21 éven át tanult, doktori fokozatot kap.

Delek Wangmo számára, aki 72,8 százalékos eredményt ért el az első évi vizsgáján, annak lehetősége, hogy doktorátust kaphat, valóra vált álom. „A lehetőség, hogy megkapják a doktorátust a filozófia szövegek éveken át tartó intenzív tanulmányozása után, a nővéreknek erőt ad, hogy még keményebben tanuljanak. Ezen az úton eljuthatunk az önálló munkáig” – mondta el a Tibeti Szerzetesnők Projektnek Wangmo, aki elmenekült Tibetből, és 1990-ben érkezett Dharamszalába, ahol a Dalai Láma él.

A doktorátus megszerzéséhez öt buddhista szöveget kell tanulmányozni, amelyek mind a Buddha tanításain alapulnak, több mint 20 éven át. A tanulás módszerei közé tartozik a logikai elemzés és a vita, valamint imádságok és recitációk meghatározott rendben. A doktori fokozat neve Geshe, ha férfi kapja, és Geshema, ha nő. 2011-ben Kelsang Wangmo, egy német születésű szerzetesnő, aki 21 éven át tanult Indiában, elsőként (és azóta is egyetlenként) kapta meg a Geshema fokozatot és címet. A Dalai Láma, aki régóta szószólója volt a nők egyenjogúságának, azt javasolta a Buddhista Dialektikai Tudományok Intézetének Dharamszalában, hogy adják meg a Geshema fokozatot a nyugati szerzetesnőnek. A Dalai Láma, akit a tibetiek élő istenként tisztelnek, arról is beszélt már, hogy ha hasznos lesz, akkor utódja nő lehet.

Forrás: http://www.firstpost.com/business/living-business/buddhist-nuns-set-to-become-first-generation-of-dons-2509798.html

Fordította: Tari Zsuzsanna

A képen Kelsang Wangmo, az első női Geshe, édesanyjával és Őszentségével, a Dalai Lámával

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a