Főoldal > Buddhista filmajánló

Buddhista filmajánló

1. Even Though the Whole World is Burning

W.S. Merwin amerikai költő majdnem minden létező irodalmi díjat megnyert már, köztük két Pulitzert. Hazájában nemzeti kincsnek számít. Buddhistának vallja magát és az életművének az írásain túl része a környezetvédelemben és a felelősségteljes gazdálkodás terén végzett munkája is.

Az idén 86 éves Mewin három évtizede foglalkozik egy 19 holdas területtel, ahol őshonos növényfajtákat gondoz Mauin, Hawaii-on. Ez az egyik legnagyobb pálmafa-magángyűjteménye: több, mint 800 faj található meg itt. Számára ezek a kézzelfogható eredmények egybefonódnak a költészetével, és együtt mutatnak rá korunk olyan problémáira, mint a pusztuló élővilág, az ember elveszett kapcsolata a természettel és az egyre gyorsuló klímaváltozás.

 

2. For the Coyotes

 

Wendell, a rák végstádiumában megpróbál megbékélni múlandóságával. A fia, Josh nem hajlandó elfogadni a helyzetet. Apa és fia öt év után újra némi időt töltenek együtt egy világtól elzárt kunyhóban Észak-Kalifornia vibráló, zizegő vörösfenyő-erdőjében. Wendell kezdi megbocsájtani magának a hiányosságait, de Joshból előjön az a sok fájdalom és düh, amit az évek során az apja okozott neki. Wendell korábban elismert buddhista tanító volt, belül azonban egy esendő, önző ember. De még mindig az? Az emberi kapcsolatok, a felelősség, az illúzók, a megvilágosodás, a szeretet és a félelem a témái ennek a kedves, meditatív, válaszokat kereső történetnek az elkerületetlenről.

3. On meditation

 

Ez a film tíz gyönyörű, bensőséges, rövid portré olyan emberekről, akik életük részévé tették a meditációt. Tanár, hétköznapi ember, híresség avat be minket a meditációval kapcsolatos meglátásaiba és szokásaiba. A film arról szól,  hogy a meditáció miként változtatta meg őket és van hatással folyamatosan a napjaikra. A szereplők: David Lynch, Peter Mathiessen, Sharon Salzberg, Tim Ryan képviselő, Mark Epstein, Russell Simmons, Arlene Shechet, Giancarlo Esposito, Elena Brower és a Tiszteletreméltó Metteyya.

4. Painting Peace

 

A Berkeley-ben élő, 80 éves Kazuaki Tanahashi japán zen-tanító, fordító, művész és aktivista, akit legalább annyira tisztelnek a kivételes kalligráfiái, mint a XIII. századi zen-mester, Dógen műveinek mesteri fordításai miatt. A béke és a fegyverkezés visszafordítása érdekében tett erőfeszítései miatt rendszeresen járja a világot. A tanulságos film elkíséri őt Európába és Japánba, valamint bepillantást enged az otthonába és a családi életébe is.


 

5. Saltwater Buddha

 

Jaimal Yogis megelégelte a tinédzseréletet a kertvárosban és elszökött Hawaii-ra úgy, hogy szinte csak egy szörfdeszkára elég pénz és Hermann Hesse Sziddhárthája volt nála. Jaimal, aki ma már író és édesapa, elmeséli az utazását keresztül dzsungelbéli közösségeken, zen kolostorokon át, a lágy Csendes-óceántól a jeges New Yorkig. A nemzetközi bestselleren alapuló film a hullámok belsejében megtapasztalt fókuszról és a nagy, sós kékség által kinyilvánított igazságról szól.

6. Women of Tibet: The Great Mother

 

Ez a bűbájos történet Dekyi Tserlingről, Őszentsége, a XIV. Dalai Láma édesanyjáról szól. Dekyi  Tsering, akit a tibetiek Nagy Anyának hívnak, 16 gyereknek adott életet, akik közül három hivatalosan elismert inkarnálódott láma. Őszentsége beszél arról, az anyja miként segített neki azzá válnia, aki most, valamint arról is, hogy mi a kapcsolat az anya, az egészséges család, és az egészséges emberiség között. A film egybesző anekdotákat és a gyerekek, unokák és barátok személyes élményeit, valamint sosem látott családi fényképeket és régi felvételeket Tibetről. Mindebből egy bensőséges portrét kapunk Tibet elsőszámú családjáról és az asszonyról, akit egy ország tart példaképének.

Szerkesztette: Harlam Bálint a Lion’s Roar listája alapján

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a