Főoldal > Hogyan találjuk meg az értelmet bármilyen munkában

Hogyan találjuk meg az értelmet bármilyen munkában

Akár pincérkedünk, akár mosunk, meditálunk vagy festünk, Pat „Enkjo” O’Hara rósi szerint a legfontosabb az, hogy mindig merüljünk el az adott feladatban. A következő írás rövid útmutató ennek az attitűdnek a kifejlesztéséhez. Az instrukciók egyénileg, párosan és csoportban is követhetőek.

Keressünk egy nyugodt helyet, üljünk le kényelmesen. Igyekezzünk értékítélet nélkül megfigyelni a tapasztalatainkat. Üljünk lazán, és engedjük be a hangokat. Érezzük a testünket; hagyjuk, hogy az érzeteink megnyilvánuljanak, ne blokkoljuk őket. Mindent vonjunk be a tapasztalásunkba (akár zavaró, akár nem); hagyjuk, hogy minden felszínre kerüljön. A vélemény, előítélet és magyarázat máza nélkül találjunk békét és meghittséget önmagunkban. Ha sikerül, olyanok leszünk, mint egy hangvilla, ami tiszta hangon szól.

Így már készen állunk a gyakorlatra.

Állítsunk be egy időzítőt 10 percre. Igyekezzünk folyamatosan írni egész idő alatt, ne olvassunk vissza, ne javítgassuk, amit korábban írtunk. Írjunk az erőfeszítésről, amelyet otthon, a munkában, a közösségünkben kell kifejtenünk. Gondoljuk át, hogyan befolyásolja az életünk és az erőfeszítéseink minősége azokat, akikkel kapcsolatban állunk.

Ha az idő letelt, állítsuk be az időzítőt újabb 10 percre. Most írjunk arról, mikor tapasztalunk meghittséget, elhivatottságot a munka során. Milyen körülmények közt élvezzük a munkát? Megint igyekezzünk folyamatosan, megszakítás nélkül írni, ne olvassunk vissza, és ne javítsuk ki, amit írtunk.

Ha egyedül gyakorlunk, az idő letelte után olvassuk el, amit írtunk. Hogyan érezzük magunkat tőle? Megtudtunk valamit önmagunkról? Meglepődtünk valamin?

Ha csoportban végeztük a gyakorlatot, osszuk meg egymással, amit leírtunk vagy megértettünk. Például így:

Üljünk szemben egymással. Csendesítsük le testünket és lélegzetünket. Állítsuk be az időzítőt 5 percre. A kérdező feltesz egy kérdést (például: Miért nem tudsz elmélyülni a munkában) és minden válasz után azt mondja „köszönöm”, aztán megismétli a kérdést. A kérdező pusztán tanú. Igyekezzen nyugodtan figyelni, arckifejezései ne irányítsák a válaszolót, csak fogadja be a másik tudatfolyamát. Például ilyen lehet a párbeszéd:

– Miért nem tudsz elmélyülni a munkában?

– Mert annyi más dolog érdekel.

– Köszönöm. Miért nem tudsz elmélyülni a munkában?

– Türelmetlen vagyok, azonnali eredményeket szeretnék.

– Köszönöm. Miért nem tudsz elmélyülni a munkában?

Amikor megszólal az időzítő, állítsuk be újabb 5 percre, és cseréljünk szerepet. Az idő letelte után beszéljük meg tapasztalatainkat és felfedezéseinket.

Forrás: Lion’s Roar
Készítették: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi