Főoldal > Srí Lankán szükségállapotot hirdettek ki

Srí Lankán szükségállapotot hirdettek ki

A buddhista országban azután hirdették ki a rendkívüli állapotot, hogy a szingaléz és a muzulmán csoportok közti zavargások kritikus méretűvé duzzadtak. Egy nagyváros, Kandy két körzetében 10 napig a katonaság fogja ellátni a rendfenntartói feladatokat. Ezt a mandátumot a Srí Lanka-i parlament szükség esetén meghosszabbíthatja.

A mostani zavargások egy szingaléz nemzetiségű teherautósofőr temetése után kezdődtek. A Reuters szerint a férfi pár nappal azután halt meg a kórházban, hogy összetűzésbe keveredett négy muzulmánnal. A temetés után szingalézekből álló tömeg muzulmán boltokat gyújtott fel. Az egyik leégett épület romjai közt egy muzulmán fiatalember holttestét találták meg.

A zavargásokat letartóztatások, a hadsereg bevonása és kijárási tilalom követte.

Forrás: Reuters

Katonák őrzik a muzulmán kisebbség tagjait, amint azok elszállítják a fiatalember holttestét. (Fotó: Reuters)

 

A nem egészen egy évtizede véget ért, tamil szeparatisták és a szingaléz kormányzat közötti polgárháború óta a Délkelet-Ázsiai ország rögös úton halad a biztonság felé. A szigeten a túlnyomó többségben lévő, buddhista szingalézek a muzulmánokkal és a hindu tamilokkal osztoznak. Az együttélés békéjét nem segítik a magukat buddhistának valló radikális csoportok, melyek minden adandó alkalmat kihasználnak a muszlimellenes érzelmek felkorbácsolására. Ezek a csoportok rendszeresen bíztatják a fanatizálható híveiket, hogy támadjanak muszlimokra –mondta el Alan Keenan Srí Lanka-szakértő a Guardiannek.

Keenan szerint a 2015-ben leváltott kormányzat is felelős volt azért, hogy a gyűlöletbeszéd ennyire elterjedhetett. “Sokan úgy gondolják, hogy az etnikai gyűlölködés egy új ellenségkép keresésének eredménye. A szavazatok elnyerése érdeklében a tamilok helyett most a muzulmánokat állítják be úgy, mint akik veszélyt jelentenek a buddhista szingalézekre” –mondta Keenan.


Forrás: Reuters, Guardian
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó