Főoldal > Vietnám rendezte a 16. ENSZ Vészák-napot

Vietnám rendezte a 16. ENSZ Vészák-napot

Május 12. és 14. között rendezték meg a dél-kelet ázsiai országban a Buddha születésének, megvilágosodásának és parinirvánába távozásának nemzetközi ünnepét a Tam Chúc Buddhista Kulturális Központban. Az ünnepségen részt vett Vietnám miniszterelnöke, Nguyễn Xuân Phúc, valamint számos állami vezető a szomszédos országokból, továbbá 112 ország 1650 delegáltja és több, mint 20 000 vietnámi buddhista szerzetes és világi hívő.

Ez a harmadik alkalom, hogy Vietnámban rendezik a buddhizmus legfontosabb ünnepét. Előzőleg 2008-ban, Hanoiban és 2014-ben, Ninh Bình városában rendezett Vészák-ünnepet a vietnámi buddhista szangha a Vészák-napi Nemzetközi Tanáccsal karöltve.

A buddhista ünnepet 1999-ben ismerte el az ENSZ, mint vallási-kulturális fesztivált, és a következő évben az ENSZ new yorki székházában ünnepelték azt.

Thousands of delegates attend the 16th United Nations Day of Vesak Celebrations. Photo by the author

Az idei évi ünnepségnek a „Buddhista megközelítés a globális kormányzatban és a közös felelősség a fenntartható társadalmak létrejöttében” címet adták a szervezők, mellyel világosan kijelölik az elköteleződésüket a klímaváltozás elleni küzdelem mellett és a fenntarthatatlan, folyamatos növekedéssel járó gazdasági modellel szemben. A 398 benyújtott tanulmányban és előadásban a témából kibontható kérdésekre keresték a buddhista választ. Így szó volt a harmonikus család szerepéről a fenntartható társadalomban; az etikaoktatásról, a negyedik ipari forradalomról és a felelősségteljes fogyasztásról, valamint ezek buddhista vonatkozásairól.

A tudományos programon kívül a vallási és kulturális programok sem maradtak el, így megtartották például a Buddha rituális megmosását, volt buddhista művészeti kiállítás, vásár és úszó lámpások az amúgy is szemet gyönyörködtető Tam Chúc pagoda körül a tóban.

Tam Chuc Pagoda. Photo by the author


 Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.