Főoldal > A Dalai Láma meg fogja érni a 110. születésnapját

A Dalai Láma meg fogja érni a 110. születésnapját

Május 17-én hosszú élet ceremóniát tartottak a Dalai Láma tiszteletére Dharamszalában, ahol a tibeti vallási vezető beszélt a halálának várható időpontjáról.

Az eseményen több, mint 7500 hívő vett részt, akik között a tibeti buddhizmus nagy iskoláinak vezetői és más szellemi hagyományok képviselői is jelen voltak.

A Dalai Láma, aki júliusban lesz 84 éves, megnyugtatott mindenkit, hogy teljesen felépült a tüdőgyulladásból, ami miatt pár napra kórházba kellett vonulnia, valamint köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik gondoltak rá és imádkoztak érte.

„Az első Dalai Láma, Gyalwa Gendun Drup úgy döntött, nem fog egy tiszta földön újraszületni. Mivel lehetőségem van a lényeken segíteni, mindenkinek jó lesz, ha tovább élek. Imáimmal áldását kérem ahhoz, hogy még 10-15 évig élhessek.” Mondta Őszentsége. „Egyszer azt álmodtam, úszom, pedig nem tudok úszni. Palden Lhamo pedig eközben a hátamon ült. Azt mondta: ‘Semmi kétség afelől, hogy 110 évig fogsz élni’. Mások is álmodtak olyat, hogy talán 113 éves koromig élek majd.”

A ceremónián a Dalai Láma hangsúlyozta: erőszakos világunkban, ahol a vallás nevében számtalan lény veszíti életét, mindennél fontosabb a vallások közötti harmónia megteremtése, ahogy az is, hogy felülemelkedjünk a valláson és a szeretet és együttérzés univerzális minőségeit gyakoroljuk.

 

His Holiness the Dalai Lama addresses the gathering during the long-life offering ceremony. Photo by Tenzin Choejor. From dalailama.com

 

Őszentsége elárulta: nap mint nap felidézi Sántidéva ezen szavait:

 

Ami öröm van e világban

Abból fakad, hogy másokat boldognak kívánok

És ami szenvedés van e világban

Abból fakad, hogy magamat boldognak kívánom.

 

Ha nem áldozom saját boldogságom

Mások szenvedésének enyhítésére

Nemhogy Buddha nem leszek,

De ebben az életben sem lesz örömöm.

 

Amíg van tér

És érző lények élnek

Éljek én is

Küzdve a világ szenvedésével.

 

A teljes ceremónia itt megtekinthető.
 

Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi