Főoldal > Japán szerzetesek Dharmabeszéd-versenye

Japán szerzetesek Dharmabeszéd-versenye

Hagyományteremtő rendezvényt tartottak vasárnap Japán Kobe prefektúrájában. A Suma templomban megrendezték a Dharma-beszédek (japánul: Hōwa) nagydíját, ahol Japán legfontosabb buddhista iskolái mind képviseltették magukat. A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz a buddhizmus különböző szektáit, vallási párbeszédet gerjesszenek és összefogásra bíztassanak a buddhizmus egyetemes üzenetének közvetítésében.

Zuiju Adachi, left, winner of the Houwa Grand Prix, and judges' prize winner Shinkan Yamazoe. From mainichi.jp

A versenyt a 44 éves Zuiju Adachi (balra) , egy Sōtō-Zen pap nyerte Japán nyugati részéről, a különdíjat pedig Shinkan Yamazoe (jobbra), egy kiotói Jōdo pap kapta.

 

A versenyen 8 induló szerepelt 7 különböző irányzatból, köztük a Nichiren, a Shingon és a Jōdoshin iskolákból, melyek mindegyike többmillió lélekszámú egyház Japánban. A feladat az volt, hogy különböző szónoki és színpadi technikák ötvözésével (mint az éneklés, vagy a kamishibai, ami olyan, mint a bábjáték, csak képekkel) a versenyző a Buddha tanításait közvetítse a 450 főt számláló hallgatóságnak és az ötfős zsűrinek.

A nyertes Dharma-beszéd címe: „Mindenki Kanon, aki nevet”. Kanon, azaz Avalókitésvara az együttérzés bódhiszattvája és Adachi templomának főalakja. Adachi egy történetet mesélt el, ami egy templomi tücsökről és egy kisiskolás fiúról szólt, aki minden nap leírta, hogy mit csinál a tücsök éppen. A mese arra hívja fel a figyelmet, hogy mindennapjainkban szenteljünk egy kis figyelmet az életünk fontosságának és a benne rejlő lehetőségeknek. Ha így teszünk, az biztosan mosolyt csal az arcunkra.

Suma-dera temple. From twitter.com


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi