Főoldal > A kínai Pancsen Láma vezető tisztséget kapott hazájában

A kínai Pancsen Láma vezető tisztséget kapott hazájában

Gyaltsen Norbu –hivatalos nevén Bainqen Erdini Qoigyijabu, Peking 11. Pancsen Lámája– kapta az elnöki tisztséget a Kínai Buddhista Szövetség Tibeti régiójában. A kinevezéssel együtt 18 alelnököt is megválasztottak a szervezetben. A vezérkarban a Gelug, Nyingma, Szakja, Kagyü és Bön iskolák képviselői is megtalálhatóak.

Gedhun Choekyi Nyima, shown in this undated photograph, was identified as the 11th Panchen Lama by His Holiness the Dalai Lama. From washingtontimes.comA Pancsen Láma a tibeti buddhista hagyomány második legfontosabb alakja a Dalai Láma után. Az Amitábha Buddha megtestesülésének tekintett Pancsen Láma folyamatos újraszületési láncolata 1645-től tart. A 10. Pancsen Lámát 1962-ben bebörtönözték a kínai hatóságok, miután felemelte hangját a tibetiek éhezése miatt, ami a csapnivaló kínai mezőgazdaság-politika eredménye volt. Röviddel szabadon engedése után, 1989-ben meghalt.

Gyaltsen Norbut ezután a kínai vezetés saját kezűleg választotta ki az utódjául 1995-ben, annak ellenére, hogy a hagyomány szerint a Dalai Láma feladata a Pancsen Láma felismerése. A Dalai Láma hónapokkal korábban meg is találta a Pancsen Láma igazi reinkarnációját, Gendun Choekyi Nyimát (jobbra), akit azonban a kínai hatóságok “védelem alá vontak” és akit azóta sem látott senki.

A tibetiek többsége nem is ismeri el Gyaltsen Norbut valódi Pancsen Lámaként és az emberrablást a kinevezéssel együtt átlátszó kínai tervnek tekintik a Dalai Láma tisztségének, és ezáltal a tibeti vallás minden eddiginél teljesebb irányítására.

A tibeti szerzetesek évről évre egyre nagyobb kínai rendőri jelenléttel és szigorúbb szabályokkal néznek szembe, melyek az élet minden területét a kínai akarat szerint szabályozzák.

Gyaltsen Norbu delivers a sermon at a Buddhist college in Lhasa on 17 June 2019. From xinhuanet.com


Forrás: Buddhist Door,
Képek: Tibetan Review, Washington Times, Xinhua Net

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi