Főoldal > Illendő-e buddhára lépni?

Illendő-e buddhára lépni?

Akár ezzel a kérdéssel is összefoglalhatjuk azt az esetet, ami nagy port kavart az Egyesült Államok buddhista köreiben. Egy sportszergyártó cég olyan, falmászáshoz használt mászóköveket (ún. fogásokat) hozott forgalomba, melyeket a nevető buddha alakjáról mintáztak. Amikor egy buddhista először találkozott a nem mindennapi látvánnyal, hangot adott nemtetszésének.

From outsideonline.com

Egy michigani mászó júniusban vette észre, hogy az edzőtermében megjelentek az új formájú fogások. Liz George véleménye az volt, hogy az ember ne lépjen rá olyasmire, ami másnak szent. „Ha feszületet tennénk fel ugyanígy, az mindenki számára egyértelműen furcsa lenne” mondta. Aggályait megírta a gyártónak, akik válaszukban megerősítették, hogy helyénvalónak gondolják az eszköz forgalmazását. Mint azt vezérigazgatójuk, Chris Klink mondja „Az eszközt a vevőink tisztelettel használták. A legtöbb edzőteremben a fal legtetejére tették, mint utolsó fogást, vagy mint szentképet”.

Az ügy itt nem állt meg: az Instagram és a Reddit segítségével nagyon sokakhoz eljutott a hír. A megszentségtelenítés ellen tiltakozók hatására a cég eltávolította a webes katalógusából a nevető buddhát ábrázoló fogást, de sokan azon a véleményen vannak, hogy ez korántsem elég. „Ez remek első lépés, de ha ez minden, amit tesznek, az szerintem gyávaság” mondta Catherine Tao, az egyik tiltakozó. „Azt szeretném, ha nyilatkozatban kérnének bocsánatot és megindokolnák, miért vették le [a cikket a webkatalógusból]. Azt is kérem, hogy vegyék rá az edzőtermeket, hogy ne használják ezeket a fogásokat. Ha ezeket a cég nem teszi meg, azzal csak szőnyeg alá söpri a problémát”.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi