Főoldal > Lehet licitálni: eladó a Dalai Láma dzsipje

Lehet licitálni: eladó a Dalai Láma dzsipje

A Dalai Lámát élőben meghallgatni nem mindennapi élmény. Személyesen találkozni vele egészen más dimenzió. És akkor ott van az az eset, amikor az ember hazaviheti a Dalai Láma egyik személyes tárgyát. Erre van most módja a tárgyakhoz még valamennyire ragaszkodó buddhistáknak (vagy bárki másnak): az RM Sotheby’s aukciós ház elárverezi őszentsége terepjáróját, melyet 1966 és 1976 között használt Dharamszala hegyi útjain.

The Dalai Lama's Land Rover in the shop. From atlasobscura.com

 

A terepjáró egy Land Rover Station Wagon II A, melyet 1961 és 1971 között gyártottak és máig az egyik legismertebb és legstrapabíróbbnak tartott modell. Ez a konkrét dzsip 1966-ban készült Angliában, ahonnan egyből Nepálba szállították. A Dalai Láma testvére, Tenzin Csögyal innen vitte Dharamszalába, ahol ezután 10 évig fuvarozta a Dalai Lámát Észak-India hegyvidéki területein. Az autót ezután másikra cserélték és Tenzin Csögyal gondjaira bízták. Ő 2005-ben a Kaliforniában működő Dalai Láma Alapítványnak adományozta, akik ezt követően felújították az ütött-kopott járgányt.

 

A felújítást követően a járművet 2007-ben árverezték el először; ekkor 82 000 Dollárt (kb. 24 millió Forintot) fizetett a szerencsés tulajdonos, aki ezzel együtt egy meghívásos alapú tanításon is részt vehetett a Dalai Lámával. A befolyt összeget a tibeti menekültek támogatására használták fel.

1966 Land Rover Series IIA 88

Az autó most újra megszerezhető, a kikiáltási ára 100 000 Dollár. A képek tanulsága szerint kifogástalan állapotban van és még dalailámás rendszám, tibeti matrica, valamint az összes eredeti alkatrész is jár hozzá. Az online aukció szeptember elsejéig tart, érdemes tehát igyekezni!


Forrás: RM Sotheby’s

Kapcsolódó