Főoldal > 2020-ban megnyílik a Buddha-repülőtér

2020-ban megnyílik a Buddha-repülőtér

A Gautama Buddha Nemzetközi Repülőtér a történelmi Buddha szülőhelyén, Lumbiníben épül és elsősorban a vallási turizmust hivatott kiszolgálni. Az átadás várható időpontja: 2020 közepe.

A reptér elkészülése azonban több szempontból is fontos Nepálnak. Az ország legnagyobb reptere, a Kathmanduban található Tribhuwan túlterhelt és már nem képes megbírkózni az országba látogató zarándokokkal és turistákkal. Tavaly másfél millió külföldi látogatott el Lumbinibe, amiből közel 60 000 Srí Lankáról érkezett. Nem is csoda, hogy Srí Lanka lesz az egyik első ország, ahonnan rendszeres járat fog indulni a hamarosan elkészülő új reptérre. Ezen felül Kambodzsából, Indiából és Thaiföldről szintén várható rendszeres járatok indulása a látogatók nagy száma alapján.

Artist’s impression of the new GBIA. From dailymirror.lk

A reptér látványterve

 

A másik ok, ami indokolja az új reptér létrehozását, a biztonság. A természeti katasztrófák világossá tették: az egész ország nem támaszkodhat pusztán egyetlen reptérre. Ha a Tribhuwan működésképtelenné válik, az ország el van zárva a nemzetközi segítségtől.Az építkezés helyszínén már 1958 óta működik egy kisebb repülőtér, ezt szeretnék átépíteni, hogy a nemzetközi utasforgalomban használatos, nagyobb repülőket is fogadni tudja. A tervek szerint 5 db Boeing 777 vagy Airbus 330-as utasszállító fér majd el egy időben, melyek a Tribhuwan gyakori vendégei.A hírek szerint a 3 kilométeres kifutó már készen van, a terminálok és a kiszolgáló épületek most épülnek. Az 54 millió dollárra becsült beruházásban részt vesz az ADB (Ázsiai Fejlesztési Bank), az OFID (OPEC Nemzetközi Fejlesztési Alap) és a Nepáli Légiközlekedési Hatóság.

GBIA under construction. From spotlightnepal.com

Épül a reptér

 


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi