Főoldal > Az ausztrál bozóttüzek a kolostorokat is fenyegetik

Az ausztrál bozóttüzek a kolostorokat is fenyegetik

A Sunntaram, a Santi és a Vejjasala kolostorokat már evakuálták. A Sakyadhita Australia nevű szervezet gyűjtést indított a tűzben érintett emberek és állatok megsegítésére.

Idén a megszokottnál szárazabb a nyár Ausztráliában és gyakoriak a 40 fok közeli melegek. A bozóttüzek rendszeresek a kontinensen, azonban ilyen mértékű pusztításra még nem volt példa az írott történelemben. Becslések szerint 25 ember és 500 millió állat lelte halálát a tüzekben, melyek 1500 házat is felemésztettek.

A tüzek miatt ki kellett üríteni a Wat Buddha Dhammát is, Ausztrália egyik legrégebbi kolostorát. A kolostorban tartózkodik Ácsán Tíradhammó, az Ácsán Cshá-féle erdei szangha egyik legtapasztaltabb szerzetese. Blogjában számos képet tett közzé a tűz pusztításáról, mely kiterjedt az Ajja Khéma nevét viselő kunyhóra, valamint egy másik szerzetesi lakhelyre is. Ezt írta az élményről:

„Bár minden élethelyzet a múlandóságról való elmélkedés forrása lehet, az ehhez hasonló szélsőséges események ellentmondást nem tűrően szembesítenek ezzel a törvénnyel. Leggyakrabban viszonylagos biztonságból szemléljük a változást és ez a szemlélődés ezért elvont lesz: minden múlandó, de én nem. Aztán egy szempillantás alatt a világ a feje tetejére áll és ha nem értetted meg korábban mélységeiben a múlandóságot, elborítja a tudatod a mindenhonnan egyszerre feléd áradó szenvedés.”

Az Ajja Khéma sziklakunyhó a tűz előtt és után

A Maháthéra kunyhó is megsemmisült

 

A Sakyadhita Australia a Sakyadhita International jogvédő szervezetnek a tagja. 1987-ben, az indiai Bódhgajában alapították és célja a nők jogainak védelme a világ minden pontján. Jelenleg több, mint 2000 tagszervezetet gyűjtenek össze 45 országban; kétévente konferenciát szerveznek a közös munka elősegítéséért. A legutóbbi konferenciát pont Ausztráliában tartották 2019 júniusában, az azóta a tűzben szintén érintett Blue Mountains régióban.

Ezen a linken lehet adományokkal segíteni az ausztrál bozóttüzek károsultjainak


Forrás: Lion’s Roar, Buddhist Door, Wat Buddha Dhamma

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a