Főoldal > Buddhista virrasztás a thaiföldi ámokfutó áldozataiért

Buddhista virrasztás a thaiföldi ámokfutó áldozataiért

Február 8. és 9. között zajlott le Thaiföld történelmének legtöbb áldozatot követelő egyszemélyes ámokfutása. Egy megbomlott elméjű katona 30 embert megölt és 58-at megsebesített. Vasárnap estére több ezren gyűltek össze, hogy a buddhista szerzetesek által celebrált megemlékezésen részt vegyenek.

Thousands light candles and pray for those killed in the shooting rampage. Photo by Prasit Tangprasert. From bangkokpost.com 

A több, mint 16 órán keresztül zajló ámokfutás a Makha Bucha, azaz a buddhista Szangha megalakulásának ünnepi hétvégéjén zajlott Nakhon Ratchasima városában. Egy katona szombaton elbarikádozta magát egy zsúfolt bevásárlóközpontban, ahol válogatás nélkül lőtt mindenkire. Egészen vasárnap reggelig tartott, mire a rendőrség különleges alakulata semlegesíteni tudta.

Bár Thaiföldön sok ember tart fegyvert, az ehhez hasonló incidensek ritkák. Az újságíróknak nyilatkozó helybéliek megdöbbenésüket fejezték ki, hogy a békés városukban ilyen történhetett. A több ezer összegyűlt ember a szerzetesek vezetésével páli nyelvű szuttákat és parittákat recitált az elhunytak emlékére és a sebesültek mielőbbi gyógyulását kívánva.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a