Főoldal > Kjabgön Phakcsok rinpocse üzenete a koronavírus-járvány kapcsán

Kjabgön Phakcsok rinpocse üzenete a koronavírus-járvány kapcsán

A nagy tiszteletnek örvendő buddhista szerzetes és nyingma tanító Kjabgön Phakcsok rinpocse megosztott egy üzenetet a koronavírus-járvány okán a bangoki székhelyű Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózatán (INEB) keresztül. 

Phakcsok rinpocse elvonulásra indult a Pharping falu fölé magasodó sziklafalban található szent Aszura barlangba – ahol Padmaszambhava, ismertebb nevén Guru rinpocse elérte a megvilágosodást –, Kathmandu közelében, Nepálban, útközben küldte üzenetét:

 

Hogy vagytok, és hogy vannak a szeretteitek a jelenlegi globális járvány kellős közepén? Ma, újhold napján (március 24.), rivo szangcsö –  hegyi füstfelajánlást tettünk. A szang felajánlás egy ügyes eszköz a bölcsesség tökéletességének felismerésére ami abból fakad, hogy erényeket gyűjtünk a felajánlásokkal és a tisztítógyakorlatokkal, különösen azokkal amelyek a szennyeződések és az akadályok megszüntetésére irányulnak.

Ezek a szennyeződések és akadályok betegségben is megnyivánulhatnak, amely okok és feltételek következtében jön létre. Az okok és a feltételek ebben az esetben a saját, emberi, közös karmánk. Tehát a karma megtisztítása érdekében gyakorolhatod az erényeket a tetteidben, a gyakorlásodban, a meditációdban és így tovább. Ez fogja eltüntetni a karmikus adósságunkat. A legfontosabb az érdemek felajánlása és jókívánságok megfogalmazása mostani életünk és elmúlt életeinkben élt szüleink és családtagjaink, továbbá barátaink, falvaink városaink és nagyvárosaink és minden emberi lény irányába. Felajánlást tenni nekik és kívánni az egészségüket, boldogságukat és minden kívánságuk megvalósulását. 

Az elvonulásom alatt erős kívánságot fogalmazok meg mindannyiótokért, különösen a betegekért, azokért, akiknek nehézséget okoz e jelen helyzet kezelése mentálisan, érzelmileg, fizikailag, gazdaságilag, vagy a kívánt dolgok meg nem valósulása illetve a nem kívánt megjelenése miatt, mindannyiótok félelmei miatt, napjaimat az értetek való ima tölti ki. Függetlenül attól, hogy milyen hagyományt követsz, kérlek imádkozz minden érző lény megvilágosodásáért és gyakorold a szerető kedvességet és az együttérzést.

 

Folyton rátok gondolva és jóléteteket kívánva,

 

Phakcsok rinpocse

Kjabgön Phakcsok rinpocse 1981-ben született és a tibeti buddhizmus taklung kagyü iskolájának fő vonaltartója. A Ka-Nying Shedrup Ling kolostor vadzsramestere és több más kolostor apátja Nepálban és Tibetben is támogat kolostorokat és gyakorló központokat. Rinpocse elsődleges gyökérguruja nagyapja, a néhai Kjabdzse Tulku Urgyen rinpocse és a néhai Kjabdzse Nyosul Khen rinpocse. Rinpocse igazgatóként segíti a nonprofit Csokgyur Lingpa Alapítványt, aminek a tevékenységi köre a társadalmilag elkötelezett humanista projektekre terjed ki. 

E sorok írásakor, március 27-én, a jelentések a koronavírus fertőzöttek számát összességében 533,416 emberre teszik, 24,082 megerősített halálesettel és 122,710 gyógyulttal. Az Egészségügyi világszervezet (WHO) korábbi becslései szerint a halálozási ráta 3.4 százalék ami előzetes adatokra támaszkodik, míg az idősek és a gyenge egészségi állapotban lévők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Nepál eddig három megerősített fertőzéses esetet jelentett, haláleset nélkül egy gyógyulás mellett. 

Írta: Craig Lewis

Forrás: Buddhistdoor Global | 2020-03-27

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.