Főoldal > Bhután a koronavírus járványt is másképp kezeli

Bhután a koronavírus járványt is másképp kezeli

A Bhutáni Budhista Királyság szombaton megerősítette, hogy azonosították az első két koronavirusos fertőzöttet a bhutáni nemzetiségűek között. Mindketten diákok Thimphuban a fővárosban, akik nemrégiben tértek vissza külföldről ahol tanulmányaikat végezték. Így a diákok lettek a harmadik és negyedik bizonyított koronavírusos betegek az elzárt himalájai államban.

„2020 március 28-án összesen 58 tesztet hajtottak végre a Királyi Járványügyi Felügyeleti Központban, Thimphuban.” –nyilatkozta Dr. Lotay Cering miniszterelnök irodája szombati nyilvános közleményében. „Egy eredmény pozitív lett. A pozitív eset egy tanuló karanténban, akit most áthelyeztek egy izolációs körzetbe, Thimphuban.”

A beteg stabil állapotban van – számoltak be, enyhe lázzal és köhögéssel, ami március 25-én kezdődött. A tanuló fertőzéséről szóló híreket gyorsan követte egy bejelentés, ami szerint egy másik diák tesztje is pozitív lett.

Bhután egészségügyi minisztere Decsen Vangmo azt mondta, hogy annak ellenére, hogy a pozitív esetek megjelentek helyileg, nincs ok aggodalomra, – magyarázta – noha a betegek bhutániak, külföldön kapták el a fertőzést. „Mindez idáig nincs országon belüli közösségi fertőzés.” – mondta. (KUENSEL – Bhután nemzeti napilapja)

Bhután március 14-én számolt be az első koronavírus fertőzöttről, aki egy 76 éves amerikai turista volt. Március 14-én az Egyesült Államokba evakuálták légimentőkkel, az Újdelhiben lévő amerikai nagykövetség szervezésében a családtagok kérésének megfelelően. Noha a fertőzött beteg hazaszállítása kezdetben azt jelentette, hogy Bhutánban nincs ismert koronavírussal fertőzött, Bhután miniszterelnöke március 20-án – ugyanaznap, amikor a király és a királyné második gyerekük születését – bejelentette, hogy az amerikai beteg 57 éves partnerénél, aki továbbra is Bhutánban részesül orvosi ellátásban, szintén pozitív COVID-19 tesztet mutattak ki, ezzel ő lett a királyság második megerősített esete.

Március 25-én Bhután bejelentette, hogy az egészségügyi minisztérium egy bhutáni idegenvezetőt és egy sofőrt karanténba helyezett, miután egy 54 éves hongkongi turistának, aki március 3–12. között Bhutánban utazgatott, pozitív lett a koronavírus tesztje március 22-én. Mind a sofőr, mind az idegenvezető tesztje negatív lett.

„Felkutattuk a turista közeli kapcsolatait éjfélig és aztán a sofőrt és az idegenvezetőt karanténba helyeztük” – mondta Decsen Vangmo egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a turista nagy valószínűséggel március 13-14-én fertőződhetett meg miközben a tranzitban volt útban Bhutánból Hongkongba Bangkokon keresztül. „Ha még az országban fertőződött volna meg, akkor már hamarabb tüneteket kellett volna produkálnia.” – mondta. (KUENSEL)  

A miniszter továbbá megjegyezte, hogy a bhutáni kormány rendeletet adott ki, hogy minden külföldről érkezőt egy kijelölt karanténban szállásoljanak el. „Sehol a világon nem voltak még ilyen rendelkezések. Csak házi karanténokat alkalmaztak.” – mondta. Március 26. óta Bhután 2590 embert vizsgál karanténban.

Az egészségügyi miniszter a külföldön tanuló bhutáni orvosokat is hazahívta, hogy támogassák az ország 3000 fős egészségügyi ellátását. Huszonnégyen már vissza is érkeztek és a karanténközpontokban vannak elszállásolva. Hatszáz önkéntest képeztek már ki tartalékként egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére, és ötezerre tehető a tervezett továbbiak száma.

A Bhutáni Királyi Közszolgálati Bizottság egy rendszert állított fel, aminek keretei között az állami hivatalnokok önkéntesen felajánlhatják a jövedelmük 5-10 százalékát a Nemzeti Koronavírus Ellen Fellépő És Hatásait Csökkentő Alapítvány számára. „A Közszolgálat a legnagyobb munkáltató, nekik is szolidaritást kell mutatniuk és hozzá kell járulniuk, hogy támogassák bhutáni honfitársaikat” – jelentette ki az iroda. (THE BHUTANESE)

Március 30-án, e sorok írásakor a globális koronavírusos fertőzések száma összességében 723,740, nem kevesebb mint 34,018 megerősített halálesettel és 152,042 gyógyulással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Az Egészségügyi világszervezet (WHO) korábbi becslései szerint a halálozási ráta 3.4 százalék ami előzetes adatokra támaszkodik, míg az idősek és a gyenge egészségi állapotban lévők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Bhután két politikai és gazdasági nagyhatalommal osztozik határain, ezek Kína és India. Kína nem kevesebb mint 82,152 bizonyított koronavírusos esetről számol be és 3308 halálesetről, 75,911 gyógyulás mellett, míg India 1071 megerősített fertőzöttről 29 halottról és 100 gyógyulásról számol be.

Bhután lakosságának majdnem 75 százaléka, úgy 770,000 ember tartja magát buddhistának a washingtoni székhelyű Pew Research Center szerint, mígy a fennmaradó 25 százalék többségét hinduk teszik ki. A bhutáni buddhisták a Drükpa Kagyü vagy a Nyingma vadzsrajána buddhista iskolák valamelyikét követik. Bhután az első választásokat, mint alkotmányos királyság, 2008-ban tartotta.

 

 

Írta: Craig Lewis

Fordította: fenyvesi Róbert

Forrás: Buddhistdoor Global | 2020-03-30 |

Kép: Dr. Lotay Cering miniszterelnök

Kép forrása: newindianexpress.com

Kapcsolódó