Főoldal > Nemzetközi buddhisták állásfoglalása a járvány kapcsán

Nemzetközi buddhisták állásfoglalása a járvány kapcsán

Az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (International Network of Engaged Buddhists – INEB) azzal a kéréssel fordul a világ népei felé, hogy vallástól és világnézettől függetlenül vegye észre közös emberségünk egymásrautaltságát és kölcsönös függőségét a globális koronavírus válság közben. Ez a pillanat lehetőség arra, hogy együttérzést és törődést mutassunk ahogy erősödünk, és kiépítsük a társadalmi szolidaritást az emberemlékezet óta legnagyobb globális egészségügyi válsággal szemben. Noha a mindennapjaink bizonytalansággal teliek, képesek vagyunk az együttérzésre, barátságosságra, nagylelkűségre és kedvességre, amivel kezet nyújtunk másoknak és túllépünk a társadalmi, kulturális, etnikai és vallási megosztottságokon, hogy többé ne választhassanak el minket ezek közös emberségünktől. 

 

A vírus nem tesz különbséget, az emberek viszont igen, és ebből következően az különböző képen hat az emberekre, gazdasági státuszuk, fajuk, kasztjuk, vallásuk, nemük és állampolgárságuk és születési helyük függvényében. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a világméretű lezárás hogyan kényszerítette leállásra a világgazdaságot, komoly veszélybe sodorva ezzel a világ szegényeinek és kitaszítottjainak millióit. 

 

Az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata Thaiföldön alapították 1989-ben, buddhista gondolkodók, más vallásúak és társadalmi aktivisták. A szervezet álma, küldetése és tevékenysége arra irányul, hogy egyesítse a buddhista alapelveket a társadalmi aktivitással, egy egészségesebb, igazságosabb és békésebb világ megteremtése érdekében.

 

Arra bátorítunk mindenkit, hogy most társadalmi szolidaritásban fogjon össze, hogy szembe tudjunk nézni az egész emberiségre irányuló fenyegetéssel, azáltal, hogy megtartjuk az alapvető hitünket, ami támogatja és fenntartja a békés és harmónikus életet. Ez csak valódi együttműködéssel és közös cselekvéssel valósítható meg, hogy életeket mentsünk meg azáltal, hogy minimalizáljuk a társadalmi szakadást és megkülönböztetést. Biztosítanunk kell az egyenlő hozzáférést a szükséges forrásokhoz és egészségügyi szolgáltatásokhoz. 

 

Az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata azzal a kéréssel fordul a világ kormányaihoz, hogy vessenek véget minden megkülönböztetésen alapuló gyakorlatnak, csoportos szegregációnak, és tekintsen minden közösséget közös emberiségünk részének. Kérünk minden segélyszervezetet a segélycsomagok igazságos elosztására, hogy ne tegyenek különbséget faji, kasztbéli, vallási, állampolgársági, születési hely szerinti, illetve nemi alapon. Továbbá a Hálózat kinyilvánítja egyetemes szándékát a közösségi harmónia támogatására és szeretetteli kedvességgel fordul az összes emberi lény felé az egész világon.

 

2020. április 20.

INEB

Az INEB-et 1989-ben Thaiföldön alapította Sulak Sivaraksa thai akadémikus, aktivista és társadalomkritikus buddhista és nem buddhista gondolkodókkal és társadalmi aktivistákkal. Azzal a céllal alakult, hogy összekösse a világ elkötelezett buddhistáit, hogy elősegítse a megértést, az együttműködést és a közös munkát a buddhista és más vallásközi csoportok között, és hogy rámutasson olyan globális témákra mint az emberi jogok, a konfliktuskezelés és környezeti problémák. 

 

A bangkoki Sathirakoses-Nagapradeepa Alapítvány alá tartozó független szervezet tagjai között szerzeteseket, szerzetesnőket, aktivistákat, tudósokat és társadalmi munkásokat találunk Ázsia, Ausztrália, Európa és Észak-Amerika több mint 25 országából, közösen dolgozva a kaljánamittata – a szellemi testvériség zászlaja alatt. Noha buddhista szervezet, az INEB szívesen fogad tagjai közé más szellemi hagyományból érkezőket felismerve a vallásközi tevékenységek fontosságát, állítva, hogy: „Az INEB filozófiája és gyakorlata az együttérzésen, a társadalmi igazságon, a nem-ártáson és az együttélésen alapul, ahogy azt Gautama, a Buddha lefektette. A hálózat központi küldetése, hogy szembenézzen a szenvedéssel és megszüntesse azt a négy nemes igazság elvei mentén alkalmazott elemzés és cselekedet révén.

Fordította és szerkesztette: Fenyvesi Róbert
Forrás

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a