Főoldal > Hivatalába lépett Irkutszk tartomány főlámája

Hivatalába lépett Irkutszk tartomány főlámája

Január 28-án trónralépett az Oroszországi Hagyományos Buddhista Szangha vezetőjének a Khambó Lámának irkutszki megbízottja azaz a Did Khambó Láma. A tisztségre a tartomány legrégibb dacanjának, kolostorának eddigi apátját Shiráb Láma Dolgorzhapovot jelölték ki. Egyedülálló a poszt-szovjet történelemben, hogy egy helyi vezetőt iktassanak hivatalba.

After the enthronement ceremony. From facebook.com A trónralépési szertartás után. Kép: facebook.com

    Az Oroszországi Hagyományos Buddhista Szangha vezetőjének a Burját Köztársaság főlámájának, a 24. Panditó Khambó Láma Damba Badmajevics Ajusejevnek több megbízottja, Did Khambó Lámája van az irkutszki régión kívül Burjátiában, a Transz-Bajkáli területeken Moszkvában és Szentpéterváron is. 

    Damba Ajusejev tavaly szeptember 24-én jelölte ki Shiráb Lámát Did Khambó Lámává a szibériai területek buddhista szervezeteinek rangidős lámáinak döntésének megfelelően. A trónralépés azonban az oroszországi járványhelyzet miatt mostanáig váratott magára. Az eseményt így is csak szűk körben tudták megtartani, többek között Burjátia Did Khambó Lámája, Dagba Láma Ocsirov, kormányzati vezetők, rangidős lámák és néhány vendég jelenlétében. 

    A kinevezett rengeteg fontos teendővel néz szembe, többek között 10 kolostor, azaz dacan építési munkálatainak irányításával, valamint az új apát kinevezéséig folytatja a munkát az Alarszki Dacanban is. Shirab Láma Dolgorzhapov Burjátföldön Ulekcsin faluban született 1976-ban. Gyerekkora óta hozzá van szokva a kemény munkához, hiszen már akkor sokat kellett segítenie állattartással foglalkozó szüleinek. 1997-ben döntött úgy, hogy szerzetesnek áll, a Gegetuszki Dacanban kezdte meg a tanulmányait. Egy év múlva tanulmányait a Dashi Csoinkhorlin Buddhista Egyetemen (A Nagyszerű Dharmakerék Földje – az első buddhista egyetem Ororszországban) folytatta. 2003-ban lett az Oroszországi Hagyományos Buddhista Szangha lámája. Két évvel később elfogadta Bair Láma Budajev meghívását és az irkutszki régióba ment a Nukucki Dugan templomba, ahol 2012-ig szolgált. Ekkor választották az 1814-ben épült Alarszki Dacan apátjává.

    Az irkutszki régióban többnyire a tibeti buddhizmus gelug iskolája az uralkodó, de kisebb számban megtalálhatók a kagyü és a dzogcsen vonalak képviselői is. 

Shiráb Láma Dolgorzhapov. Kép: facebook.com

A Rosszia24 televízió videóbeszámolója az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=XswmLV6eKvI&feature=emb_err_woyt

Forrás: https://www.buddhistdoor.net/news/deputy-to-khambo-lama-enthroned-in-the-irkutsk-region-of-russia

Korábbi kapcsolódó cikkeink az oroszországi buddhizmusról: https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-05-01/szentpetervar-fo-kolostora-segitseget-ker-a-jarvany-alatt

https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-06-28/elhunyt-a-viii-kambi-lama-a-tuva-koztarsasag-buddhista-vezetoje

https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-10-18/megvalasztottak-az-uj-kambi-lamat-tuvaban

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi