Főoldal > „Zöld” kolostor Kanadában

„Zöld” kolostor Kanadában

A Birken Erdei Kolostor (Birken Forest Monastery) Kanadában, Brit Kolumbiában, Vancouvertől mintegy három és fél órás autóútra található a hegyekben, 1200 méteres magasságban. A létesítmény mintegy 32 hektáron terül el.
    Nem csak az apát, Ácsán Szóna és a gyakorlók élnek itt, de sok állat, őzek és szarvasok, kacsák, libák és más madarak látogatnak ide a környék lápos területeiről.
    Mivel igencsak északon, túl az 51. szélességi körön található az év jó részében fűteni kell az épületekben, az erős telek miatt.

 

 Kép: Ácsán Szóna/greenbuildingadvisor.com

    
    Noha a kolostor húsz éves alapítása óta független a közüzemi elektromos hálózattól, kezdetben az energiaellátást jórészt diesel motorokkal hajtott generátorokkal oldották meg. Az apátnak, Ácsán Szónának azonban nagyon fontos a környezettudatosság és az energiahatékonyság. Mára sikerült elérni, hogy az intézmény 80%-kal energiahatékonyabb mint egy átlagos kanadai lakóház.
    Mindez a napelemekre való fokozatos áttérésnek köszönhető. Az épület ugyan még nem teljesen passzív ház, de már így is nagyban megfelel az észak-amerikai passzív ház szabványoknak, amiről minősítéssel is rendelkezik.
    A napelemek mellett korszerű szigetelésű nyílászárókat használnak és takarékos, új fejlesztésű akkumulátorokban tárolják az energiát. Az eredmény megdöbbentően hatékony.
    Hogyan fér össze a környezeti fenntarthatóság a théraváda buddhizmussal? – teszi fel a kérdést John Harvey Negru, a Buddhist Door újságírója.
    „A környezeti fenntarthatóság alapvető a szerzetesek és szerzetesnők életvezetési szabályai között. Az embereknek, állatoknak és a növényeknek való nem ártás elve, valamint a természeti környezet nem szennyezése egyértelműen le van írva a szerzetesi szabályzatban” – mondta az apát.
    A buddhista közösségek székhelyei leginkább városokban találhatóak, viszont nagy az igény vidéki, lehetőleg természeti környezetben lévő elvonulóhelyekre. Ezek kialakításakor, noha a pozitív tendencia már látszik, mégis kevésbé játszanak központi szerepet a környezetvédelmi szempontok.
    Hogyan jelenik meg a szuttákban a környezettudatosság? – kérdezték újra az apátot.
    „A leginkább témába vágó szutták a szerető-kedvességről szólóak, amelyek minden élőlény iránti gondoskodást és törődést írják le. Ez azt jelenti, hogy az embernek oda kell figyelnie, hogy ne ártson másoknak – még akaratlanul sem – a szennyezéssel, a nemtörődömséggel vagy a támogató környezettel szembeni érzéketlen közönnyel.”
    Ácsán Szóna a felhalmozott tapasztalatait nem csak saját kolostora érdekében hasznosítja. Eddig több mint 35, ugyancsak hidegebb éghajlaton lévő théraváda kolostornak nyújtott tanácsaival segítséget környezetvédelmi és energiahatékonysági kérdésekben. Természetesen ezek az információk nyilvánosak és ingyenesek minden érdeklődő számára. Ezzel kapcsolatban megjegyezte:
    „Boldogok vagyunk, ha weboldalunkon nyilvános információkat oszthatunk meg, vagy ha a Youtube-on mutathatjuk be teljes energetikai modellünket, évenként vagy két évenként hozzáadva, frissítve a fejlődésünk következtében megjelenő új információkat.  Örülünk, ha forrást és információt szolgáltathatunk. Talán nem furcsa, de a szerzeteseknek hosszú történelmi tapasztalatuk van a környezettel szembeni ártalmatlanság és a takarékosság területén az életmódjukon keresztül.”
    Az apát egy 19 perces youtube videóban mutatja be a kolostort és annak energiahatékonyságát [ https://www.youtube.com/watch?v=dN1fjNo1skE&feature=emb_title ].
De mi a helyzet az anyagiakkal?
„Azt gondolom, ez egy nagyon szimpatikus projekt. A legtöbb ember a buddhista közösségekben örül, ha adakozhat az energiatermelés alternatív technológiáinak megvalósítására. Lehet az napelem, hőpumpa, vagy elektromos járművek. Mi így csináltuk. Mindezek a fejlesztések, amiket létrehoztunk, szigorúan adományokból jöttek létre olyan emberek által, akik különösen jónak tartják, ha az adományukat az alternatív energiára használjuk fel.”  – válaszolta Ácsán Szóna.

 

 Kép: birken.ca

    A Birken Kolostor húsz éve alakult, amikor még a napelemek és az akkumulátorok ára jóval magasabb volt. Az akkori panelekkel csak néhány kilowattot tudtak előállítani, de még ennek az ára is bejött azon, amennyit a diesel generátorok üzemanyagának árán spórolni tudtak. Azóta a napelemek ára évtizedenként 50%-al csökkent, így mára már több mint tízszer annyi napelemet tudtak telepíteni, mint induláskor. Az akkumulátor technológia is rohamosan fejlődött. Ezek ugyan még viszonylag sokba kerülnek, de üzemeltetésük még így is gazdaságosabb, mint a diesel generátoroké.

 

 Kép: Ácsán Szóna/greenbuildingadvisor.com

    Ma sokkal olcsóbb és hatékonyabb eszközök állnak a rendelkezésre egy „hálózatfüggetlen” rendszer kiépítéséhez, mint a kolostor alapításakor.
    A szangháján, közösségén belül mindenki feladata volt, a kivitelezés mellett, a kutatás, a tervezés és a kalkuláció is? – kérdezte a Buddhist Door.
    „Elsődlegesen az apáté, azaz a saját feladatom volt. Nagy érdeklődéssel vetettem bele magam, és furcsa mód olyan valakiként, akinek csak középiskolai szintű matektudása van. Örültem, hogy megtanulhatom ezeknek az új technológiáknak a közgazdaságtanát és fizikáját. Rendszeresen működtem együtt zöld energiával foglalkozó weboldalakkal, megosztva a tapasztalataimat és bátorítva a többieket.”
    A kolostor energiarezsije ma mindössze 10%-a a bevételeinek. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a további fejlesztési lehetőségek kutatására, hogy képesek legyenek tovább csökkenteni a karbonlábnyomukat.
    Ácsán Szóna a tapasztalatait egy kifejezetten zöld házakkal foglalkozó szakhonlapon, a Green Building Advisoron is megosztotta.
    Fontosnak tartja, hogy létrejöttük óta függetlenek a központi villamosenergia hálózattól, aminek a legközelebbi elérési pontja is négy mérföldre van a kolostortól. A bekötés önmagában 200,000 dollár lenne, nem beszélve az ezt követő hálózathasználati díjakról és a villanyszámláról. A cikkben [ https://www.greenbuildingadvisor.com/article/an-off-grid-solar-community ] részletesen leírja hogyan térnek át a generátorokról napelemekre, ezek energiahatékonysági és költségkalkulációit részletesen kifejtve.
    Kiemeli a technológiai fejlődés eredményeit, a korszerű és gazdaságos rendszerek elérhetőségét. Ahogy mondja: „A hálózatfüggetlenség új korszaka elérkezett!”
    Náluk a legkedvezőtlenebb hónap a december. Ekkor átlag 47 órát süt a nap, ami kb. másfél óra naponta. A napelemeknek és a korszerű akkumulátoroknak köszönhetően még ebben az időszakban is sikerült a generátorok használatát havi 60%-ról 10%-ra leszorítani. Közel állnak a teljes napenergiára való áttérésre, ha kész lesznek a megfelelő akkumulátor-park kiépítésével.

 

 Kép: Ácsán Szóna/greenbuildingadvisor.com

    Csak hogy szemléltessük, mit is kell energiával ellátni: A főépület 929 négyzetméter, dharmateremmel és 12 hálószobával, amiben 15 embert tudnak elhelyezni. További nyolc kis ház, kuti áll még az elvonulók rendelkezésére. Összesen 24-en használhatnak kényelmesen öt mosdót, zuhanyzót, konyhát és négy számítógépet.
    Világításra kizárólag hosszú élettartamú és energiatakarékos LED lámpákat használnak. Vannak továbbá hűtők, fagyasztók és egy 90 méter mély fúrt kút, amiből szintén elektromos szivattyúval emelik ki a vizet.
    Átlagban 12-15 elvonuló tartózkodik egy időben a központban, de évente százak fordulnak meg itt.
    Az átlagos villamosenergia fogyasztás 12 kWh naponta, ez jóval kevesebb mint 1 kWh személyenként. Az apát kiemeli, hogy az energiahatékonysághoz nagyban hozzájárul annak tudatos felhasználása, például a melegvízzel való takarékos bánásmód.
    A brit kolumbiai klíma nem igazán alkalmas a napenergia felhasználására, de hogy nekik mégis sikerült eredményeket elérni, jó példával járhat elől azok számára, akik náluk sokkal kedvezőbb helyzetben vannak – ami a napsütéses órák számát illeti.

 

 Kép: Ácsán Szóna/greenbuildingadvisor.com

    A kép úgy teljes, ha elárulja, hogy a belső terek fűtéséhez két nagy hatékonyságú fatüzelésű kályhát is használnak. Az ezekhez szükséges famennyiséget a környéken gyűjtik össze, ahogy az apát mondja: „Brit Kolumbia a tűzifa Szaud-Arábiája.” Rendelkeznek padlófűtéssel is, de valójában azt nem használják.
    A természetes légtisztítást 70 nagyméretű szobanövénnyel oldják meg, aminek az ötletét nem titkoltan a NASA-tól vették.

 

 Kép: Ácsán Szóna/greenbuildingadvisor.com

    Az apát így foglalja össze az eredményeiket: „A teljes éves energiafelhasználásunk minden forrásból 35,000 kWh. Az ilyen méretű passzívházak megengedett értéke 110,000 kWh évente. Tehát mi 70%-al kevesebb energiát fogyasztunk, mint ami egy passzívháznál engedélyezett. Ezen érdemes elgondolkodni.

 


 Az apát, Ácsán Szóna. Kép: birken.ca

    Ácsán Szóna Kanadában született. Világiként klasszikus gitár előadóművész volt. Théraváda buddhista szerzetesnek a Nyugat-Virginiai Bhávaná Társaságban (Bhavana Society in West Virginia) avatták. 1994-ben alapította meg az első Birken Erdei Kolostort Pemberton közelében, Brit Kolumbiában. 2001-ben költöztette a kolostort a mai helyére, Kamloops település szomszédságába.

Forrás:

Buddhist Door
Ácsán Szóna írása a Green Building Advisorban
A kolostorról készült Youtube video
A kolostor honlapja

 

1. kép forrása: birken.ca

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó