Főoldal > Online halotti emlékszertartások Japánban

Online halotti emlékszertartások Japánban

A Cukidzsi Hongvandzsi egy több mint négyszáz éves, a Dzsódó Sinsú iskolához tartozó buddhista templom Tokióban egy öreg halpiac mellett. Megpróbálják a legtöbbet kihozni a jelenlegi helyzetből, szolgáltatásaikkal helyt állni a távolságtartás jelenlegi időszakában is. Online temetési szertartásokat és megemlékezéseket kezdtek tartani már a járvány korai időszakától kezdve. Olyan családok számára nyújtják ezt a szolgálatot, akik nem akarnak nagyszámú személyes összejövetelt az elhunyt tiszteletére, de mégis méltóképpen, családi környezetben, de buddhista szertartás keretében szeretnének emlékezni.

A Cukidzsi Hongvandzsi templom, Tokió. Kép: tsukijihongwanji.jp


Online temetési szertartás a Cukidzsi Hongvandzsi templomban – a színfalak mögött. Kép: Noriko Hajasi/Bloomberg

Eddig már több mint hetven ilyen eseményt tartottak, mondta el a templom papja és igazgatója, Jugen Jaszunaga.


Jugen Jaszunaga, a templom papja és igazgatója. Kép: Bloomberg-video

Jaszunaga ebben a Bloomberg videójában mondja el, hogy a járvány miatt nagyon kevesen látogathatnak csak a templomukba, és a szerzetesek is tartózkodnak a híveik otthonukban való meglátogatásától. Mindez nagy bevételkiesést is jelent nekik. Tavaly május óta a szertartásaikat a Youtube-on közvetítik élőben a híveiknek. Mindamellett, hogy missziójuk a közösségük tagjaival való kapcsolattartás, fontosnak tartják a fiatalabbakkal való kapcsolataik kiépítését, mert ők fordultak el leginkább a vallástól.


A személyes jelenlét korlátozva van a templomban. Kép: Bloomberg-video
Mindezek az újfajta kihívások a szerzetesek alkalmazkodóképességét is igénylik. Jaszunaga bátorítja őket, hogy nyissanak a korszerű eszmék és technológiai megoldások felé. Ennek érdekében informatikai képzést is támogatnak, és egy tech-vezetőt is kineveztek.

Kép: Bloomberg-video

Japánban több mint 77,000 templom található. Többnyire kicsi vagy közepes méretűek, de mindannyian finanszírozási gondokkal küzdenek. Ennek az egyik oka az amúgy is csökkenő számú lakosság mellett a fiatalok egyre lanyhuló érdeklődése a vallásos élet iránt. A becslések szerint a templomok bevétele amúgy is megfeleződött 2020-ra. Ezt a gazdasági helyzetet tette katasztrofálissá a koronavírus-járvány miatti bezuhanó látogatottság következtében elmaradt adomány-bevételek. A buddhizmus több mint ezer éve van jelen Japánban. A templomok és kolostorok fenntartásához azonban bevételek kellenek, amit a hívek adományain túl jórészt a turizmus szolgáltatott nekik a járvány kitöréséig. Ezek pótlása állította kihívás elé a papokat, szerzeteseket.

Forrás – Bloomberg
Video – Bloomberg
A templom honlapja

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a