A Bámiján-völgy buddhái visszatérnek

Húsz évvel az elpusztításuk után 3D-s vetítés keltette újra életre a Bámiján-völgy legendás álló buddha alakjait. 

    2001-es lerombolásukig ezek az afganisztáni buddha szobrok számítottak a legnagyobbnak a világon. A homokkősziklába faragott, 55 méter magas, Szalszalt, azaz Dípamkarát, a világegyetemet beragyogó buddhát és társát a 38 méteres Szamamát, – vagyis helyiek elnevezésében az anyakirálynőnek hívott buddhát – 2001. márciusában robbantották fel a szélsőséges tálib haderők.

    2013-ban indult egy kezdeményezés, aminek keretében minifesztivált tartanak „Egy éjszaka Buddhával” elnevezéssel. Az eseményen az üresen maradt sziklafülkébe vetítik Dípamkara buddha képét életnagyságban, miközben a helyiek, szigorú biztonsági intézkedések mellet lámpás felvonulást és kulturális ünnepséget tartanak az elpusztult szobrok emlékére. A kivetítés egyszerre emlékeztet a szobrok régi dicsőségére, valamint hiányuk az elpusztításukra.

 

Kép forrása

    Az i.sz. V. század körül keletkezett szobrok kiváló példái voltak a Gupta, a Szászánida és a hellenisztikus kultúrák egymás mellett élésének, egymásra hatásának. Az egykori szobroknak otthont nyújtó Bámiján folyó völgye annak idején a selyemút része volt. Nem csak kereskedők árucikkei, de kultúrák, nyelvek és vallások is vándoroltak ezen az úton és álltak meg pihenni eben a virágzó vallási és gazdasági központban. 

    A hatalmas sziklafal két végén álló buddha szobrok mellett még számos kisebb szobor, sztúpa is állt a környéken, a sziklafalba vájt elvonulási remetebarlangokban nem voltak ritkák a színes falfestmények sem. 

    Az 1990-es évek végére a keményvonalas iszlám tálib haderő Afganisztán területének 90%-át már ellenőrzése alá vonta. Fundamentalista kultúrpolitikájuknak, ami többek között tiltotta a TV-t ugyanúgy, mint a 10 évesnél idősebb lányok oktatását, az emberábrázolások, így az Afganisztánban található buddha szobrok elpusztítása is részét képezték. 

    A szoborrombolás nem a tálib uralommal kezdődött. A XVII. századi mogul uralkodó már megfosztotta őket az arcuktól. 

 

Will the Buddhas of Bamiyan Be Rebuilt? - artnet News

Kép: news.artnet.com

 

    A műemlékek teljes lerombolásának szándékát 2001. február 27-én hozták nyilvánoságra, ami ellen több ország vezetője, kulturális képviselője, köztük a pakisztáni miniszterelnök és a Dalai Láma is tiltakozott – sikertelenül. India odáig ment, hogy felajánlotta, hogy saját költségén elszállítja és egy indiai helyszínen helyezi el a műemlékeket.

    2001. március 2-án tüzérségi fegyverekkel vette kezdetét a rombolás, amit a televízióban közvetített látványosságnak is szántak. A kezdetben alkalmazott fegyverek gyengének bizonyultak, ezért rakétákat és aknákat kellett bevetniük, de így is közel egy hónapig tartott a szobrok teljes lerombolása. 

    2003-ban az UNESCO így, lerombolva is a világörökség részének nyilvánította a helyszínt, szorgalmazva a szobrok helyreállítását, amennyiben ez a maradványokból lehetséges.

    Zahra Hussaini, az „Egy éjszaka Buddhával” esemény egyik szervezője így nyilatkozott: „Nem akarjuk, hogy az emberek elfelejtsék, micsoda borzalmas bűncselekményt követtek el itt.”

   

Forrás – The Indian Express

BBC News – képriport

UNESCO

The Times Of India – videó

dw.com - videó