Kumbh Mela zarándoklat a Gangesz partján és éhségsztrájkoló hindu szerzetesek

    Idén az indiai Haridvárban, Uttarakhand állam szent városában zajlik a Kumbh Mela fesztivál már január óta. Már eddig is majd millió zarándokot fogadott a város a Gangeszben történő rituális megmártózásra, de várhatóan az áprilisi fesztivál ideje alatt ennél is többen lesznek majd. A szerencsés megmerítkezési dátumok idén az árilis 12. 14. és a 27-i, de a Gangeszben partján folyamatos  a zarándoklat egész évben.

 

 

Kép: Prakash Singh/AFP

 

2021. márciusi kép a haridvári Kumbh Melán résztvevő hívekről. REUTERS/Anushree Fadnavis

 

    Az ünnepet négy városban szokták megtartani az indiai asztrológa számításai szerint, tizenkét évente. Uddzsain, Nasik, Prajág, mai nevén Alláhábád illetve a már említett Haridvár a négy helyszín, de az időpontok változnak. A teljes ciklusú, 12 évente megtartandó Púrna Kumbh Melán kívül tartanak még egy rövidebbet az Ardh Kumbh melát hat évenként, és egy, a ritka csillagállás miatt csak 144 évente megtartott Mahá Kumbh Melát is. A legutóbbi ilyen esemény 2001-ben volt Alláhábádban amire mintegy 60 millió zarándok látogatott el, így ez lett minden idők eddigi legnagyobb tömegrendezvénye.

 

Kép: timesofindia.com

 

    Az idei rendezvényekkel párhuzamosan két hindu szerzetes éhségsztrájkot folytat a szent folyó védelme érdekében. Szvámi Átmabódhánand a Matri Szadan Ásramból már február 23-án elkezdte a tiltakozását. A teljes étel megtagadás követően március 8-tól a víz fogyasztását is visszautasította. A rendőrség március 13-án szállította kórházba, ahol infúziós kényszertáplálást kapott. Tiltakozásul az ásram vezetője, Szvámi Sívánand Szaraszvati is éhségsztrájkba kezdett, ő napi három pohár vizet fogyaszt. 

   

    A szerzetesek a Gangeszre és a mellékfolyóira tervezett vízerőművek, az azokhoz tartozó duzzasztógátak, valamint a mederfenéki homokbányászat ellen tiltakoznak. Nem ez az első eset, hogy elkötelezett hívők éhségsztrájkkal kívánják felhívni a szent folyó sérülékenységére a figyelmet. 2018-ban, 111 napos éhségsztrájk után halt meg G.D. Agarval, a 86 éves vízügyi szakember, az Indiai Technológiai Intézet (Indian Institute of Technology) munkatrása, vallási vezető, környezetvédelmi aktivista, aki annak idején csatlakozott a Matri Szadan Ásramhoz, ahol a Szant Szvámi Szánand nevet vette fel.

 

    A jelenlegi tiltakozás reprezentánsát, Szvámi Átmabódhánandot végül március 19-én kiengedték a kórházból, de az ásramba visszatérve újra kezdte az éhségsztrájkot. 

 

 

 

Szvámi Átmabódhánand a tiltakozás vezetője a kórház után. Kép: Matri Szadan

 

    “A Matri Szadan az elmúlt 22 évben folyamatosan a Gangesz egészsége érdekében fejtette ki a tevékenységét. Három szerzetes is életét adta érte. Ellenezzük a vízerőművek felépítését az olyan érzékeny területeken, mint a Himalája. A kormányzatot azonban nem érdeklik azok akik szeretik a Gangeszt és a környezetet. Ők a homokbányászok és az erőműépítők mellett állnak.” - mondta.

   

    “A folyómederben történő homokbányászat megöli a Gangeszt Haridvárnál” - tette hozzá Szvámi Sívánand Szaraszvati. “A folyó visszanyerheti a vízminőségét ha lebontják az erőműveket, de a bányászat az élővilágát teszi tönkre.” 

 

    A kormány már többször is megígérte a gátépítések felülvizsgálatát, amire egy programot is meghirdetett “Nemzeti Küldetés a Tiszta Gangeszért - National Mission for Clean Ganga” néven. A tervek azonban máig is tevek maradtak, és noha a folyó a járvány miatti korlátozások és az ezzel járó környezeti terhelés csökkenése miatt valamennyire visszanyerte tisztaságát [https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-04-21/india-is-fellelegzik] , komoly aggodalomra ad okot, hogy az újranyitás és az építkezések folytatása miatt a vize ismét kritikusan szennyezetté válik. 

   

    Szaraszvati elmondása szerint a kormány “megígérte nekünk négy nagy erőműprojekt leállítását. Azonban még a (február 7-i, uttarakhandi) Rishi Gangán történt hatalmas árvíz [https://www.buddhafm.hu/blog/rohamosan-olvado-himalajai-gleccserek] után is zavartalanul folyik tovább a Papovan-Visnugad vízerőmű építkezés. A kormány nem hallgat ránk. A természet igen."

 

 

 

Sankárácsárja Szvarúpánand Szaraszvati. Kép: indiatoday.in

 

    Noha a kormányzat nem hajlandó tudomást venni a követelésekről, akadnak támogatói a mozgalomnak. Sankárácsárja Szvarúpánand Szaraszvati, a hindu vallás egyik legrangosabb, legkiemelkedőbb figurája is támogatásáról biztosította a tiltakozókat. Március 14-én egy követőjét delegálta a Matri Szadan Ásramba szolidaritása jeléül. 

 

    “India vízi emberének” is hívott környezetvédő Radzsendra Szingh szintén kiállt a mozgalom mellett: “Ezek az emberek hajlandók akár az életüket is adni a Gangeszért. De a kormány nem hallgat ránk.”

 

    A szerzeteseknek és a környezetvédő aktivistáknak négy fő követelésük van: Állítsanak le minden már megkezdett vagy tervezett vízerőmű építést a Gangeszen és a himalájai mellékfolyóin. Állítsák le a folyófenéki bányászatot és az erdőirtást a Gangesz indiai partvidékén. Állítsanak fel egy tanácsot, ami a Gangesz egészségének helyreállítása érdekében tevékenykedik. Emeljék törvényszintre a folyam jogait. 

 

   

Forrás:

 

Scroll

 

The Third Pole

 

A 2021-es haridvári Kumbh Mela hivatalos oldala

 

Kapcsolódó: 

https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-04-21/india-is-fellelegzik

https://www.buddhafm.hu/hirek/2021-02-12/a-vilag-legnagyobb-vizeromuvet-tervezi-kina-tibetben-felepiteni

https://www.buddhafm.hu/blog/rohamosan-olvado-himalajai-gleccserek

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert