Hanamacuri Japánban

Japánban minden évben április 8-án ünneplik Gautama Sziddhártha, a későbbi Sákjamuni Buddha, Saka Bucu születésnapját a Kanbucue-t. Tiszteletére virágfesztivált, hanamacurit tartanak, mivel a hagyomány szerint Gautama Szidhártha, a későbbi Buddha, egy ligetben, Lumbíníben született. Erre emlékezve egy virágokkal dúsan díszítenek fel egy különleges oltárt, a hanamidót, ami a “gyermek buddha” szentélye.

 

Kép: gardenabuddhistchurch.org

 

A legenda szerint a mennyei istenségek annyira megörültek a Buddha születésének, hogy langyos esőt hullattak alá. Ennek emlékére tartják a gyermek buddha fürdetést, amikor édes teaféleséggel, amacsával öntözik meg a kis buddha szobrát.

 

Kép: japanistry.com

 

Kép: centraltokyo-tourism.com

 

Szinte minden templom igyekszik ekkor nagyszabású eseményeket szervezni. Mindemellett a virágfesztivál természetesen nem csak vallási ünnep, hanem tavaszköszöntés is, mivel Japán nagy részén ekkor nyílik a cseresznye virága, a szakura, ami rendkívüli tiszteletnek örvend Japán szerte.

A fesztivál népes zenés, táncos összejövetel szokott lenni e gyerekekkel a középpontban.

 

Kép: onetravel.com

 

A Japánon kívüli buddhista országok a Buddha születését, megvilágosodásával és eltávozásával összevonva a Vészák ünnepen tartják, aminek időpontja az indiai holdnaptár szerint változik, általában a májusi telihold napjára tehető.

Források:

1

2

3

4

 

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert