Megmentett thai szerzetes

Négy napi fogság után barlangi mentőcsapatok mentették ki azt a zarándoklaton lévő thaiföldi szerzetest, aki bent rekedt Phitsanulok tartomány egyik barlangjában.

Phra Ácsán Manasz a 46 éves szerzetes a Phra Sai Ngam barlangba tért meditálni még április 4-én, szombaton, ahogy azt minden évben megteszi. Thaiföldön rengeteg barlang van, amelyek belül egyben szentélyek is, így szent helyeknek számítanak.

 

A szerzetes és a mentőcsapat a barlangban. Kép: AFP

 

Másnap azonban hatalmas, három napig tartó esőzés kezdődött. Ekkora eső ebben az évszakban rendkívül szokatlan, a leesett vízmennyiség elöntötte a barlang bejáratát, megközelíthetetlenné téve azt.

 

Kedden a helyiek maguk indultak a szerzetes felkeresésére, majd miután látták, hogy a vízszint annyira megemelkedett, hogy a barlang bejárata elzáródott, értesítették a mentőszolgálatot, hogy a szerzetes csapdába esett a barlangban. Mivel több napja élelem nélkül tartózkodott bezárva, félő volt, hogy esetleg az eszméletét is elvesztette.

 

Ezután még aznap tizenhét barlangi búvárból álló mentőcsapat indult a helyszínre a szerzetes felkutatására és kiszabadítására, mivel a barlang belseje csak a víz alól volt megközelíthető. Az első próbálkozás még kudarcot vallott: “A rengeteg cseppkő hatalmas akadály a búvárok számára” - mondta Weerapong Jaighum a mentőcsapat egyik résztvevője, majd hozzátette: “a heves esőzés is arra kényszerített minket, hogy szüneteltessük a kutatást.”

 

Kép: Ruamkatanyu Foundation Phitsanulok Province

 

Másnap, szerdán, immár 100 fő részvételével folytatták a kutatást. Egy kisebb csapat végül megtalálta a szerzetest. Azonnal túlélő fóliát adtak rá, majd ellenőrizték az egészségi állapotát.

 

Szerencsére a szerzetes jól tudott úszni, sőt korábban már búvárkodott is, így nem okozott komoly gondot a búvár mentőkkel való együttműködés. Búvár maszk segítségével 12 métert víz alatt úszva sikerül kimenteni.

 

 

Phra Manasz szerdai kinentése után. Kép: AP

 

Április 7-én szerdán, 11:30-ra ért véget a mentőakció. A szerzetes már a helyszínen orvosi ellátást kapott, majd, mivel enyhén lázas volt, további megfigyelésre kórházba szállították.

 

A mentőakcióról rövid videó itt

 

Forrás - The Guardian; rövid videóval

 

France 24

 

AP News

 

BBC

 

Global News - videó

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert