Tea együtt, mégis külön

A járványhelyzet miatti fokozott távolságtatási szabályok miatt változtat 800 éves hagyományán a Japán Narában található híres templom, a Szaidaidzsi. Évente háromszor, januárban, áprilisban és októberben tartják az ocsamorit, a különleges teaszertartást, amikor egy hatalmas, kb. 40 cm átmérőjű “teáscsészéből” szolgálják fel a résztvevőknek a macsát, a porított zöld teát.

 

Kép: japanvisitor.com

 

Hagyományosan a hívek ebből a nagy csészéből közösen fogyasztják a teát. Idén azonban változnak a szabályok, mindenki külön-külön, egy saját, kb. 20 cm átmérőjű edényből issza a macsát.

 

 

Kép: mainichi.jp

 

A Szaidaidzsi templom a singon buddhizmus rissú iskolájának fő temploma, a “nanto sicsidaidzsi” azaz a narai hét nagy templom egyike. A szertartás a Kamakura-korra (1185-1333) nyúlik vissza, amikor egy szerzetes, Eiszon, a templom védőistenségének Hacsimannak a szentélyében a Hacsimandzsindzsában teát ajánlott fel hálából a templom helyreállítása miatt. A tea maradékát ekkor ő ajánlotta fel először a helyi lakosoknak.

 

Kép: asahi.com

 

A teát gyógyszerként fogyasztották egy közös csészéből, ami az “icsimi vago”-t a minden tudat egy elvét szimbolizálta.

 

A hagyomány idei átmeneti megváltoztatásával kapcsolatban, azaz hogy a résztvevők külön, saját edényekből fogyasztják a teát, a templom előljárósága mindenkit megnyugtatott, hogy ugyanaz a jelentése a szertartásnak mint eddig.

 

“Nehéz folytatni a hagyományt miközben tombol az új járvány” - mondta Rjúró Macumura a templom főpapja. “Magunk is meglepődünk kínunkban, amikor feltesszük magunknak a kérdést, mit tehetnénk azért, hogy tartsuk ezt a hagyományt. Reméljük, hogy amennyien tudnak, nyugodt szívvel el is látogatnak majd a templomba.”

 

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Forrás - The Asahi Shinbun

Tricycle