A Föld Napja 2021

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – a Föld Napja mozgalom jelmondata

 

Hagyományosan április 22-én tartják világszerte a Föld Napját. Az esemény célja felhívni a világ figyelmét egyedüli otthonunk, a Föld bolygó természeti értékeire és sérülékenységére.

1970 április 22-én kezdeményezte egy amerikai egyetemista, Denis Hayes az első Föld Napját, amit rögtön húszmillió ember támogatott, akkor még csak az Egyesült Államokban. Ennek hatására kezdtek szigorodni az Államokban a levegő és a vizek védelmére szolgáló törvények, számos új környezetvédelmi szervezet is alakult.

 

Kép: NASA/Apollo 17 crew

 

A kezdeményezés 1990-ben vált Hayes és szervezete felhívását követve világmozgalommá, amihez Magyarország elsőként csatlakozott.

Környezetvédők hazánkban már 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, ami információs és hírközpontként, valamint a Föld Napja hazai eseményeinek fő szervezőjeként működik.

 

Kép: FNA                                                            Kép:FNA

 

Munkájukról és a Föld Napja eseményeiről részletesen olvashattok a honlapjukon: A Föld Napja Alapítvány

A nemzetközi szervezet az Earth Day idén is szervez eseményeket.

 

 

A három napon keresztül zajló online rendezvényekre a honlapjukon való regisztráció után lehet hozzáférni: EARTH DAY LIVE

A Földünkre, mint az köztudott, az emberiség a környezetszennyezés mellett és azzal összefüggésben a túlnépesedésével rakja a legnagyobb terhet. Bolygónk népessége vészesen közeledik a nyolc milliárd emberhez, ezt ezen a számlálón kísérheted figyelemmel

 

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hány ember élt a bolygón amikor megszülettél, használd a The Guardian kalkulátorát. Születésed dátumát írd be a keresőmezőbe nap/hónap/év formátumban és máris megtudod.

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert