Főoldal > Az apát felszólítja a szerzeteseket, hogy ne tiltakozzanak, miközben Kína ledózerolja a buddhista akadémiát

Az apát felszólítja a szerzeteseket, hogy ne tiltakozzanak, miközben Kína ledózerolja a buddhista akadémiát

A kínai bontócsapatok, rendőrök és kormányhivatalnokok kíséretében, megkezdték a világ legnagyobb budhista tanintézete egyes részeinek bontását. A Larung Gar buddhista akadémián a bontási munkák egy ott élő, névtelenséget kérő szerzetes szerint július 20-án kezdődtek meg.

Egy korábbi hivatalos értesítés szerint, amely bejárta a tibeti közösségi médiát, több mint 5000 épületet fognak lerombolni.

A bontás nem sokkal azután kezdődött meg, hogy Tsultrim Lodue apát felhívta a Larung Gar-i közösséget, hogy ne álljanak ellen a hatalmas intézet tervezett csonkításának.

‘Gondoljatok az intézményre’

Azt mondta, lehet, hogy az emberek úgy érzik, mindennek vége, hiszen ennyi házat lebontanak, de ha visszanéznek pár évet, rájöhetnek, hogy nem ez a legrosszabb, ami történhet. Arra kérte az embereket, hogy ne adjanak közre információkat a közösségi médiában, és ne tiltakozzanak.

„Kérem, ne a saját házatokkal törődjetek, hanem gondoljatok az intézményre” – mondta egy nem datált hangfelvételen, amely a WeChat-en terjedt. Ebben a beszédben azt is mondta, hogy a kínai kormány által elrendelt bontás iránti tiltakozás csak súlyosbíthat a helyzeten.

Az otthonokat elbontó kínai buldózerekről készült képek bejárták a tibeti közösségi oldalakat, és haragos kommenteket váltottak ki. „Ha a túlnépesedés egyetlen megoldása a házak lerombolása, akkor miért nem alkalmazzák a módszert a túlzsúfolt kínai városokban?” – kérdezte az egyik kép alatt egy saját elmondása szerint Larung Gar-i hallgató.

A londoni központú Free Tibet szervezet elítéli a bontást, ami szerinte Peking újabb erőfeszítése, hogy csökkentse a buddhizmus befolyását Tibetben.

„Erőszakot hoznak egy békés és spirituális helyre – mondta Eleanor Byrne-Rosengren, a csoport vezetője. – Nagyjából 5000 szerzetest és szerzetesnőt tesznek földönfutóvá. Kína szeret beszélni a vallásszabadságról, de Larung Gar elleni tetteik mást mutatnak. Ezek a tettek megmutatják, hogyan vélekednek valójában a tibeti buddhizmusról.”

Faster pace?

Larung Gar legalább 10000 szerzetes, szerzetesnő, világi tanuló és idős ember lakhelye, bár néhány turisztikai honlap szerint akár 40000-en is élhetnek ott. A Human Rights Watch júniusban adta hírül, hogy Peking a lakosságot ötezer fővel csökkenteni akarja 2017 szeptemberére. A július 20-ai bontás azt mutatja, hogy a terveket módosították, felgyorsították az eseményeket. A kínai elnök, Xi Jinping személyesen is figyelemmel követi a munkálatokat egyes források szerint.

„Ha a hatóságok úgy vélik, hogy Larung Gar túlnépesedett, egyszerű a megoldás: engedjék meg a tibeti és más buddhistáknak, hogy újabb kolostorokat építsenek – nyilatkozta Sophie Richardson, a Human Right Watch Kínával foglalkozó igazgatója. A New York-i székhelyű jogvédő szervezet felhívta a Kínai hatóságokat, hogy hagyják békén a buddhista intézményt, mivel a vallásszabadságba beletartozik az egyéni választások tiszteletben tartása is.

2008 óta a Tibeti Autonóm Terület kolostoraiban élő szerzetesek száma drasztikusan lecsökkent, a legtöbb kolostorban alig pár szerzetes lakik, és az épületeket a Kínai Kommunista Párt tagjai kezelik. Emiatt a tibeti szerzetesek közül sokan Larung Garba költöztek, hgoy ott folytassák tanulmányaikat. 2014-ben azonban a Tibeti Autonóm Területért felelős kínai hivatalnokok a Driru megyében élő családokat arra utasították, hogy hívják vissza a szerzeteseket Larung Garból és más kolostorokból.

Larung Gart 1980-ban alapította Khenpo Jigme Phuntsok nagy tiszteletben álló tibeti buddhista mester. Tibeti és kínai buddhista diákok, valamint gyakorlók egyaránt élnek itt.

 

Fordította: Tari Zsuzsanna

Forrás: voanews.com

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a