Főoldal > Bhúmiszparsa, a Föld érintése – Mantragyűjtés

Bhúmiszparsa, a Föld érintése – Mantragyűjtés

A jól ismert tanító és filmrendező Dzongszár Dzsamjang Khjence rinpocse kezdeményezésére és a Siddhartha’s Intent India szervezésében mantragyűjtés kezdődött július 24-től.

A cél az év végéig százmillió mantra összegyűjtése „a Föld, az emberiség, az állatok és az összes érző lény javára”.

Az érdeklődők által recitált mantra a „Nagy bölcs szívmantrája” a „Munindrahrídajamantra” azaz Sákjamuni a megvilágosodott Buddha előtti tisztelgés mantrája. Noha a mantra ezen formája a mahájána vonalhoz kötődik a buddhizmus minden iskolája által elfogadható és gyakorolható. Gótama Buddha tisztelete és tulajdonságainak, nevének recitációja, mint meditációs gyakorlat már a legrégebbi irányzatokban is jelen volt és máig ismert a théraváda rendszerben is, mint Buddhánusszati – A Megvilágosodott felidézése.  

Dzongszár Khjence Rinpócse lelkesítő bevezetője itt olvasható angolul, itt pedig magyarul Rajnoha Szilvia jóvoltából.


    A mantra és magyarázata itt olvasható és hallható. Ez a link irányít tovább ingyenesen letölthető audiofájlokhoz és a rinpocse szádhana tanításához. A szervezők kíváncsiak személyes történetekre is: ki, hol és mikor hallotta előszőr a Buddha nevét. Mindezeken túl, egy regionális koordinátoron keresztül akár a saját feldolgozásában is feltöltheti a mantrát az érdeklődő bármilyen klasszikus, népzenei, de akár heavy metal stílusban is.

    A mantragyűjtéshez csatlakozott a Szív szútra, japán formájában a Hannya singjó előadásával világszerte ismertté vált Kanhó Jakusidzsi rinzai zen szerzetes és zenész.

Az ő előadásában hallhatjuk a mantrát az alábbi népszerűsítő videóban:

 

    Ha valaki kedvet kapott, hogy a kezdeményezés aktív résztvevője legyen, mantrafelajánlásait itt, egy kérdőív és regisztráció kitöltésével adhatja be, és választ is kaphat a leggyakoribb kérdésekre.
    A kezdeményezés facebook oldallal is rendelkezik, érdemes követni.

Facebook esemény

Facebook csoport

Mantra beadása
Sákjamuni mantra
Khjence rinpocse bevezetője

 

Forrás

 

Kapcsolódó

Hírek

Penpa Cering és Emmanuel Macron találkozója Párizsban

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök Élysée-palotában találkozott az európai körútja során odalátogató Szikjong Penpa Ceringgel, a száműzetésben élő tibeti parlament kormányának, a kasagnak az elnökével,