Főoldal > Buddhabot: A Kiotói Egyetemen további előrelépés történt a megvilágosodást segítő MI szoftverrel kapcsolatban

Buddhabot: A Kiotói Egyetemen további előrelépés történt a megvilágosodást segítő MI szoftverrel kapcsolatban

Hagyj fel a birtoklási vágyaddal!” Általában ezt a felszólítást a 19 éves Yuya Ohara, a Kiotói Egyetem hallgatója figyelmen kívül hagyta volna. Mivel azonban ez a tanács egy okostelefonban lakozó Buddha avatártól érkezett, „sokkal nyitottabb voltam” – mondta az AFP-nek. (The Hong Kong Standard) Az okostelefon kamerája által rögzített valós környezetben ülő kis Buddhaként megjelenő szoftver egy Buddhabot nevű párbeszéd- és kiterjesztett valóság (AR) rendszer, amely képes megválaszolni a spirituális jellegű kérdéseket.

A fejlesztést – melyet az Asahi Shimbun csak úgy emleget, mint ami „egy cyberpunk fikcióból származó valamire hasonlít” – egy akadémiai, vallási és vállalati érdekekből álló szövetség folytatja. A mesterséges intelligencia projektet Seiji Kumagai, a buddhista tanulmányok docense vezeti, konzultálva Koshin Higashifushimivel, a Tendai iskola Shoren-in templomának főpap-helyettesével és vezető gondnokával, valamint Toshikazu Furuyával, a Teraverse Co., Ltd. vezérigazgatójával. (Kokoro Kutatóközpont)

Seiji Kumagai (középen) a Buddhabotról beszélget. (Forrás: mainichi.jp)

A Buddhabotot jelenleg csak kutatási és tesztelési célokra használják, a nyilvánosság számára még nem elérhető. Ebben a hónapban azonban a Kiotói Egyetem befejezte a chatbot vizuális és auditív elemeinek integrálását. A kiterjesztett valóság új rendszere a „Tera Platform AR Ver1.0” nevet kapta. (Kokoro Kutatóközpont) Amikor megjelenik, az emberek a Buddhabot felé fordulhatnak majd gondjaikat, amelyet úgy programoztak, hogy előre megtanult buddhista szentiratokon alapuló mintákkal válaszoljon.

Jelenleg a Buddhabot a legrégebbi théraváda szövegek közül kettővel, a Szutta Nipátával és a Dhammapadával van felszerelve, de az alkotók azt szeretnék, ha több buddhista írással frissítenék, hogy „a tesztelési műveletek során megfelelőbb válaszokat adhassanak a felhasználók kérdéseire”. (The Asahi Shimbun) Jelenleg a válaszai viszonylag egyszerűek, mivel csak két buddhista szöveg van a rendszerben. Egy korábbi, az NHK által ismertetett forgatókönyvben, ha azt kérdezték, hogy „aggódom”, a Buddhabot válasza az volt, hogy „Kemény munkával és bölcsességgel megszabadulhatsz a szívedben lévő szennyeződésektől”. Ha megkérdezték: „Hogyan válhatok boldoggá?”, Buddhabot azt válaszolta: „Kemény munkával és megfontolt gondolkodással el lehet érni az igazi boldogságot”. (NHK) A kérdések és a válaszok között már a tavalyi év elején eltérések mutatkoztak, de további finomhangolás szükséges a Buddhabot adatfeldolgozási rendszerében. (The Mainichi) A nyelvtani és a tartalmi hibák is összefüggéstelenné tehetik a válaszait. (The Hong Kong Standard)

A chatbot a Teraverse, a Kiotói Egyetem intézményének, az Intézet az Emberi Társadalom Jövőjéért (IFOHS) része. Ez Kumagai professzor buddhista válasza a Mark Zuckerberg által szorgalmazott „metaverse”-re. A Buddhabot megalakulását korábban, még 2021 márciusában jelentette be Kumagai professzor, miközben tudományos módszereket tanulmányozott az emberek boldogtalanságának kezelésére. (The Hong Kong Standard) Kumagai professzor azt mondta: „Úgy gondolom, hogy a buddhizmusnak vissza kell nyernie a lényegét, és a boldogsághoz vezető utat kell, hogy tanítsa”. (The Asahi Shimbun) A kutató arról is beszélt, hogy aggódik amiatt, hogy Japánban a buddhista vezetők és intézmények komoly kihívásokkal néznek szembe, például a templomok csökkenő bevételei miatt. Ugyanakkor a szenvedés és a szorongás megugrása a kirobbanó globális válságok és a koronavírus-járvány miatt szintén bizonyíthatja a Buddhabot hasznosságát a buddhizmus relevanciájának fenntartásában a hivatalos vallási kötődések csökkenése közepette.

Mint a tudomány és a vallás sok más kapcsolódási pontja, például a mindfulness és az idegtudományok közötti párbeszéd, a vallási funkciók utánzására vagy elsajátítására képes mesterséges intelligencia létrehozása is tele van filozófiai nehézségekkel. Rövid távon a Shoren-in papjai biztosak abban, hogy a Buddhabot egyelőre nem fogja elvenni az állásukat. „A mesterséges intelligencia nem fog megfosztani minket a munkánktól” – mondta Koshin Higashifushimi, akinek temploma nagyban hozzájárult a Buddhabot létrehozásához. (The Asahi Shimbun) Tekintettel azonban arra, hogy a Buddhabot célja kifejezetten az, hogy helyettesítse a papokat és válaszoljon a bajba jutottak és boldogtalanok kérdéseire, az lenne a legnagyobb irónia, ami valóban egy cyberpunk regényhez illene, ha mindez mégis megtörténne.

Buddhabot alkalmazás okostelefonon (Forrás: https://www3.nhk.or.jp/kansai-news/20220906/2000065953.html)

Írta: Raymond Lam (fordította: Nagy Szabolcs)

Forrás: https://www.buddhistdoor.net/news/buddhabot-further-progress-made-on-ai-enlightenment-software-at-kyoto-university/

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó