Főoldal > Tanévkezdés A Tan Kapuja Buddhista Egyház oktatási intézményeiben

Tanévkezdés A Tan Kapuja Buddhista Egyház oktatási intézményeiben

Megkezdődött a 2022/23-as tanév A Tan Kapuja Buddhista Egyház oktatási intézményeiben. Az Egyház több mint 30 éve elkötelezett nem csupán a buddhista pedagógia és oktatás, de természetesen az általános ismeretek és erkölcsi értékek átadása mellett is. A Buddha tanainak elsajátítását majd’ minden szinten elérhetővé tette az Egyház, hiszen az általános iskolai hit- és erkölcstanoktatástól kezdve egészen a főiskolai mesterképzésig van rá lehetőség.

A fejlődés azonban itt nem áll meg! Tervben van ugyanis a doktori program létrehozása A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, illetve egy saját általános iskola megalapítása is… és hát ki ne szeretné buddhista óvodába járatni gyermekeit? 😊

Célkitűzéseink: a gyermekekben rejlő lehetőségek kibontakoztatása, velük született értékeik ápolása, a nyitottság megtartása a világ és önmaguk megismerésére, együttérzésen alapuló környezettudatos szemléletmód és életvitel támogatása, felelősségvállalásra ösztönzés, a keleti kultúrák megismertetése.”1

Az alábbiakban néhány érdekességet olvashatnak a tanévkezdéssel kapcsolatban…

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

32. tanévét kezdte meg A Tan Kapuja Buddhista Főiskola folyamatosan növekvő, rekordszámú hallgatóval! Az Egyház zászlóshajója évről évre egyre népszerűbb! Ugyan a teljesen átépített és kibővített egykori kollégiumi épület egyelőre még nem fogadhat hallgatókat, de hamarosan megnyílik és sokkal több ember befogadására lesz alkalmas, mint korábban. Impozáns külseje és letisztult, modern belseje zavartalan gyakorlást biztosít majd mindenkinek, főiskolai hallgatónak és közösségi gyakorlónak egyaránt.

  • Idén összesen 148 fő kezdhette meg a tanulmányait a Főiskolán:
Nappali BA alapképzés 34 fő
Esti BA alapképzés 68 fő
Nappali MA mesterképzés 4 fő
Esti MA mesterképzés 6 fő
Buddhista Életmód Tanácsadó Asszisztens szakképzés 21 fő
Mánfai levelező BA alapképzés 15 fő
Összesen 148 fő
  • Jelenleg a Főiskola 3 hallgatója tanul Erasmus+ ösztöndíjjal a thaiföldi MCU Egyetemen: két MA-s és egy BA-s hallgató.
  • Eközben a TKBF-nek egy külföldi hallgatója van, méghozzá egy vietnámi szerzetes, aki harmadévesként tanul vallásbölcseleti specializáción.
  • A Főiskola legidősebb hallgatója 76 éves!

A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium

Ki gondolná, hogy A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium már a 19. tanévét kezdte?! Az intézmény munkatársai rendíthetetlenül dolgoznak a dél-baranyai térség fiataljainak oktatásában. Már 4 helyszínen folyik a képzés (Alsószentmárton, Pécs, Komló, Kákics), diákjaik pedig rendre kiemelkedő eredményeket érnek el az éves kompetenciamérésen, tanulmányi, sport és művészeti megmérettetéseken is!

A Gimnázium tanárai és diákjai társadalmi szerepvállalást is rendszeresen teljesítenek. Tevékenységük többrétű: ételosztás hajléktalanszállón, Alsószentmártonban, Mánfán; ruhaosztás rászorulók részére; kulturális program fogyatékkal élő kisgyerekek számára.

A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium tipikusan az az iskola, ahová öröm lehet járni!

  • Tanulmányaikat idén megkezdők:
Alsószentmárton, gimnázium nappali tagozat 73 fő
Alsószentmárton, gimnázium esti tagozat 50 fő
Alsószentmárton, felnőttek általános iskolája 40 fő
Kákics, gimnázium esti tagozat 53 fő
Komló, gimnázium esti tagozat 63 fő
Pécs, gimnázium esti tagozat 69 fő
Összesen 348 fő
  • Az elmúlt tanévben végzettek közül felsőoktatási intézménybe felvételt nyert:
  • PTE angoltanár–matematikatanár szak 1fő
  • PTE-BTK informatikus könyvtáros szak 1fő
  • PTE-ÁJK jogi felsőoktatási szakképzés 2fő
  • PTE-KPVK felsőfokú mezőgazdasági mérnökasszisztens felsőoktatási szakképzés 1fő
  • Szakképzésbe felvételt nyert:
  • szakács 1fő
  • kozmetikus 1fő
  • villanyszerelő 2fő

Tejút Buddhista Pedagógiai Központ

Idén több jubileumot is ünnepel az Egyház nagy volumenű programja, a Tejút Buddhista Pedagógiai Központ! Alapításának a huszonötödik, gyermekfoglalkozások tartásának a huszadik évfordulója igazi mérföldkő a program történetében, továbbá idén szervezték a 20. Tejút buddhista nyári gyerektábort is. Az új tanévbe is ezzel a lendülettel és jókedvvel vágnak bele, hiszen ötven hittanoktatóval közel száz iskolában, a becslések szerint mintegy 700 gyermeket oktató buddhista hittanoktatói tanközösség kezdte meg munkáját.

Célunk, hogy olyan emberek képződjenek, akik tájékozottságuk révén, többletképességgel s az összefüggésekbe mélyebben hatoló látásmóddal felvértezve képesek helytállni környezetükben, kitartóan és hatékonyan munkálkodva önmaguk s a világ jobbításán.”2 – Csörgő Zoltán

Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház

Először indított levelező alapképzést A Tan Kapuja Buddhista Főiskola a Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóházban! A csodálatos környezetben lévő oktatási központ ideális helyszínt nyújt a buddhista tanulmányokban való elmélyedésre. Az idilli kis falu szöges ellentéte Budapest nyüzsgő hétköznapjainak, s így az elméjüket lecsendesíteni szándékozók itt biztosan megtalálják belső nyugalmukat.

Az első évet 15 fő kezdte meg. A képzés jellegzetessége, hogy minden hónapban egy hétvégén kell személyesen részt venni a helyszínen, az online tanórák pedig minden héten csütörtöktől vasárnapig esténként vannak megtartva. A képzés során a hallgatók részéről kulcsfontosságú az önálló munka, amely egyébként is szükséges például a buddhista meditáció specializációnál, hiszen a tanultakat átültetni valós tapasztalattá csak egyéni gyakorlás során lehet.

A Tan Kapuja Mandala Általános Iskola

A Tan Kapuja Mandala Általános Iskola indulása még várat magára. Az Egyház saját általános iskolájának idén szeptemberre tervezett tanévkezdése gazdasági okokból egyelőre el lett halasztva. Nagy siker, hogy az intézmény a pedagógiai programra megkapta az engedélyt, így az iskola indulása az egyéb feltételek teljesülésének függvénye csupán. Továbbra is várjuk támogatók és szimpatizánsok jelentkezését!

Minden valamire való tudás megszerzéséhez erőfeszítést kell tenni. De az erőfeszítés lehet örömteli is, ha lelkesen látunk hozzá a feladathoz. A Mandala Iskola leendő igazgatójaként olyan erős, szeretetteli közösséget szeretnék építeni, melynek biztonságában a közösség minden tagja kibontakozhat. Egy olyan iskolát képzelek el, ahol tanárok és diákok nem szűnő lelkesedéssel fedezik fel, hogyan működik csodálatos Világunk. Mert tanulni öröm!”3 – Monszport Kriszta

Források

https://www.tkbe.hu/

https://www.tkbf.hu/

https://tkbg.hu/

https://meka.hu/

https://mandalaiskola.hu/

 

Blogszerkesztő: Nagy Szabolcs

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó