Főoldal > Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai

Hanganyagok

Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai

Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai
(Filosz Kiadó, 2007)

Fordította: Malik Tóth István, felolvasta: Kövesdi László

A tibeti buddhizmus alapjai átfogó képet ad arról a szellemi képzésről, amelyet a buddhizmuson belül vadzsrajánának, vagyis gyémántútnak neveznek. A könyv első fejezeteiben Kalu Rinpocse áttekintést ad a buddhista ösvény különféle megközelítéseiről, céljairól és eszközeiről. Ezt követően egy adott hagyományon – a kagyü gyakorlatrendszeren – keresztül vezeti be az olvasót az önátalakítás folyamatába, olyan átformáló erejű gyakorlatok részletes ismertetésével, mint a menedékvétel, a leborulások, a Dordzse Szempa tisztító meditáció, a mandalagyakorlatok és a gurujóga. életszerűen, sokszor párbeszédes formában mutatja be a vadzsrajána buddhizmus jellegzetes guru-tanítvány kapcsolatát, továbbá a tanítványok lehetőségeihez igazodó különféle fogadalmakat. Miután áttekintést ad a buddhista ösvény különféle megközelítéseiről, Kalu Rinpocse elmagyarázza a menedékvétel, a leborulások, a Dordzse Szempa tisztító meditáció, a mandala-gyakorlatok, a guru-jóga és a guru–tanítvány kapcsolat részleteit. Ezután áttér a világiak fogadalmaira, majd a bódhiszattva-fogadalmakra és a tantrikus gyakorlók fogadalmaira. A könyv gyönyörű magyarázattal zárul a tárggyal végzett és tárgy nélküli meditációról, valamint a mahámudrá-meditáció fő kérdéseiről.

Kalu Rinpocse 1905-ben született Kelet-Tibetben. Tizenöt évesen adta első nyilvános tanítását, és nem sokkal azután elvégezte a hagyományos három éves, három hónapos elvonulást. Később számos kiemelkedő tanító mellett tanult Tibetben, majd elvonult a hegyekbe. Kalu Rinpocse sok évig tanított és elvonulásokat vezetett Tibetben. 1955-re újraélesztette a sangpa kagyü hagyományvonalat, és a karma kagyü tradíció vezető lámája lett. Ekkor a tizenhatodik Gyalva Karmapa Indiába és Bhutánba küldte őt, hogy előkészületeket tegyen, mivel a kínaiak által megszállt Tibetből a menekültek tömeges kivándorlására lehetett számítani. 1971-ben Kalu Rinpocsét Őszentsége a Karmapa tanítókörútra küldte Nyugatra. Az ezt követő látogatásain – 1989-ben bekövetkezett haláláig –számos dharma- és elvonulóközpontot alapított a kagyü hagyomány komoly tanulmányozása céljából Franciaországban, Svédországban, Kanadában és az Egyesült Államokban.

Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai c. könyve a Filosz kiadó buddhista könyvsorozatában jelent meg több hasonlóan érdekes buddhista témájú könyv társaságában, – melyek megtalálhatók a filosz.hu oldalon – és a kiadó szíves jóváhagyásával tesszük közzé.

 

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram